''Лукойл'' пред Денков: Преминаваме на неруски петрол

Премиерът питал компанията защо не плаща данъци

OFFNews 13 септември 2023 в 20:17 9543 4

Срещата между Николай Денков и ръководството на Лукойл

Снимка Пресцентър на Министерския съвет

Срещата между Николай Денков и ръководството на Лукойл

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще изпълни ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол.

Това са заявили представители на компанията на среща при премиера Николай Денков днес. На срещата са били обсъдени разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия (ЕК) до края на 2024 г.

Страните са се съгласиха да продължат диалога по този въпрос.

Повод за разговора на тази тема е предложението за предсрочно прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия, внесено в парламента преди неговата лятна ваканция от народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и Движението за права и свободи.

Министър-председателят е поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които "Лукойл" дължи на държавния бюджет.

Освен 10% корпоративен данък, по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска. Пред премиера представителите на „Лукойл“ са потвърдили готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона.

Ръководството на компанията се срещна и с президента Румен Радев. От съобщението на прессекретариата на държавния глава не става ясно дали страните са обсъдили преминаването на неруски петрол, но за сметка на това Радев е подчертал доброто сътрудничество на служебния кабинет с "Лукойл". 

По-рано днес парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г.

Той предвижда в 30-дневен срок от влизането му в сила Министерският съвет да отмени дерогацията за България за руския петрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

30.09 2023 в 14:07

И Денкоглу се продаде. Лукойл ще продължи до края на 2024 г да ползва руски нефт. А после кой ще си спомни за "академика" дето го вади голям, ама мек.

605

3

avitohol

15.09 2023 в 15:41

Ма няма проблем бе ще го купуваме от Литаско. Те са швейцарци :)

1000

2

Gadina

15.09 2023 в 11:20

"Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна" - ах, колко думи са изхабили тия пикльовци, само и само да избегнат да употребят тая страшна думичка "война".

3714

1

GB

13.09 2023 в 20:54

"От съобщението на прессекретариата на държавния глава не става ясно дали страните са обсъдили преминаването на неруски петрол, но за сметка на това Радев е подчертал доброто сътрудничество на служебния кабинет с "Лукойл"." ______________________________________________

Явно, за него това е важно - да работи добре с Лукойл, против българските интереси.

 
X

Да помогнем на украинските деца!