Радев се похвали с доброто сътрудничество на служебния кабинет с ''Лукойл'' пред ръководството на компанията

OFFNews 13 септември 2023 в 19:52 1667 3

Срещата между Радев и ръководството на Лукойл

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Срещата между Радев и ръководството на Лукойл

Радев е подчертал още, че в резултат на това са били трайно намалени цените на горивата до най-ниските нива в ЕС, а компанията е прехвърлила седалището си от Швейцария в България и е започнала да плаща своите данъци в страната ни.

Той заявил, че България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата.

Възможностите на компанията за алтернативни доставки на петрол, за осигуряване на непрекъснатост в производствения процес и за гарантиране на заетостта на работещите в новата ситуация след прекратяването на концесията на пристанище "Росенец", и предприетите от управляващите действия за предсрочно преустановяване на дерогацията за внос на руски суров петрол, са били във фокуса на разговора.

По-рано днес парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г.

Той предвижда в 30-дневен срок от влизането му в сила Министерският съвет да отмени дерогацията за България за руския петрол.

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал Росенец, се напомня още в мотивите, като се изтъква, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

3

Владè

13.09 2023 в 20:48

Май са прави читателите с коментари.
Човечето радьефф на кой свят живее, би се запитал нормалния гражданин, който естествено би взел радьефф за нормален председател ( президент) .
Но бидейки рафефф слуга( дълбока, унижена,унижила близките си слуга) той не трябва да бъде гледан като кастъм призьидьент, но само като слуга на мултинационала сородоид Лукойл.

3251

2

динозавър

13.09 2023 в 20:29

Разбирай "добро сътрудничество с Путин". Срещу продажбата на България Деса е получила прекрасна френска рокля.

850

1

pr07ecH70r

13.09 2023 в 20:02

Под "добро сътрудничество" да се разбира лапане на разни органи, лизане на задни части и тн.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки