Лукарски поръчал проверка на склада в Иганово още преди взрива

OFFNews 23 март 2015 в 10:59 1789 2

Лукарски наредил проверка на гръмналия склад преди инцидента

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил проверка в складовете с боеприпаси край Иганово още преди инцидента на 21 март

„Причината за проверката е да видя в кои складове кои частни фирми, които не са свързани с ВМЗ, складират там. Държа да отбележа пак, че складовете на ВМЗ са най-добрите в страната. Те са единствените със специално покритие, които свеждат щети от подобен порадък до минимум“, каза Лукарски в интервю за БНТ.

Той обясни, че преди да се търси чия е вината за взривовете, трябва да се открие причината. По думите му от днес вече работят експерти, които трябва да дадат окончателните заключения за причините за взривовете.

„Това, което се случи в Иганово, е коренно различно от това, което се случи в Горни Лом. В единия случай говорим за небрежност и неспазване на технологичните процеси, в другия случай трябва да разберем каква е причината за пожара“, отбеляза Лукарски.

Той обясни, че в складовете в Иганово не е имало производствен процес. "Става дума за склад, в който не са работили хора – реално е имало двама охранители, които охраняват склада. Единият подава сигнала своевременно, евакуирани са и от самото начало е действано изключително разумно и адекватно“, разказа за инцидента той.

Той каза още, че по време на взривовете не е имало работници в складовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови