Лукарски: ДАНС ще проверява купувачите на НИТИ - Казанлък

Мира Даскалова 22 април 2015 в 20:24 2655 0

Божидар Лукарски

Най-актуалната информация за взривовете в Иганово не мога да я споделя. Главният прокурор призова всички компетентни органи, които имат отношение към случая и към ВМЗ-Сопот, да не правят прибързани заключения и изявления. Има доста смущаващи неща обаче.

Това обясни икономическият министър Божидар Лукарски по темата за последните взривовете в Иганово.

"Променяме подхода към охраната и сигурността, има пропуски. Това е скъпо, но досега външни фирми са охранявали ВМЗ-Сопот. Сега ще се иска охрана от жандармерията и от МВР, отбеляза Лукарски. 

По думите му, загубите при двата инцидента се изчисляват.

"Нека да не изваждам числа, които са фирмена тайна, защото тук става дума за специална продукция", обясни министърът.

"НИТИ" ЕАД - Казанлък, е обявена за приватизация. Тя е обявявана и преди от предишни правителства и предишни програми. Ще видим дали има интерес към нея. Моето мнение е, че трябва да се подхожда много внимателно към заводите от военнопромишления комплекс”, каза още Лукарски, като допълни, че приватизацията на ВМЗ-Сопот не стои на дневен ред.

На икономическа комисия министър Лукарски обясни, че военното предприятие е на печалба от 168 000 лева. Според него плюсът не е голям. Той обясни още, че цената на завода не е намалена многократно. Сегашната минимална сума е 3.6 милиона лева, през 2010 е била 4.5 милиона лева, а през 2008 - 2009 година цената е възлизала на 6 милиона лева. Една от причините за намалението, посочена от министъра, е спечелено дело от Арсенал-Казанлък за терени на НИТИ от 120 000 кв. метра.

"Няма нужда от изцяло нова Конституция, но трябва да има промени в Конституцията, защото има много нови неща, които работят в сегашната. Надявам се такива промени да не доведат до забавяне на съдебната реформа", коментира икономическия министър и заяви, че според него баланс на властите има, защото от личен опит знаел, че върховенство имала законодателната власт.

Лукарски коментира и френският бизнес в България. 

Френският бизнес отдавна е в България. Отношенията обаче не са на нивото, което имаме да бъдат. Затова трябва да използваме сега малкия фурор, който предизвика изложбата на тракийското съкровище в Париж, за да привлечен повече френски инвеститори, обясни Божидар Лукарски.

По думите му от посещението му в Париж станало ясно, че френските производства, които са изнесени в Китай и Виетнам, вече не са рентабилни заради покачването на долара спрямо еврото.

"Стана ясно, че много френски производства мислят за прехвърляне на тяхната дейност в България, което ще доведе до намаляване на разходите им", уточни министърът и допълни, че това се дължи и на стабилната политическа обстановка в страната.

Той подчерта, че е изпълнил едно от обещанията си да се работи приоритетно за Северозападния регион.

"През Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която се осъществява от Министерството на икономиката, Северозапада, най-западналия район в целия ЕС, ще получи  насърчителна мярка, която се изразява в приоритетно отношение и точкуване спрямо другите райони на страната. Фирми от Северозапада ще получават 5 точки повече сравнение с останалите кандидати", похвали се министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !