Лорер за Слави Трифонов: Звучи като мрън-мрън

Данъчната ставка не трябва да се пипа, заяви министърът

OFFNews 17 май 2022 в 08:40 2957 1

Даниел Лорер

Снимка БТА-Владимир Шопов

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

"Не трябва да има спекулации, инвестираме в България с десни мерки за икономиката и леви - за хората", заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по БНТ. 

Той коментира предложения от "Продължаваме промяната" инфлационен пакет от 2 млрд. лева.

"Пакетът не е самоцел, а разбиране, че трябва да се подпомогне и на българските граждани, и на икономиката . В Бюджет 2022 вдигнахме заплатите на учители, обявихме вдигане на заплатите на лекари, медицински сестри. Настоящият инфлационен пакет от 2 млрд. лева идва след 4 млрд. лева, които вече инвестирахме в икономиката през зимата", каза Лорер. 

По думите му това няма да повлияе на бюджета, в хазната има достатъчно пари: "Палава тема на опозицията е, че харчим много, а истината е, че инвестираме в България". 

Министърът допълни, че финансовото министерство е направило разчети и са казали - "да, 2 млрд. лева можем да си позволим в момента". 

"Корупционните практики и течовете през последните десет години са в пъти повече от това, което предлагаме в момента. Сега разчитаме на Европейската прокуратура, която да намери поне европейските течове. Хазната може да си позволи тези 2 млрд. лева, надявам се коалиционният съвет максимално бързо да се съгласи", допълни той. 

Според него икономиката нараства за първото тримесечие. Износът през март е рекорден - 8 милиарда. Производството е с 20% повече. Икономиката продължава да се справя.

Относно заемите и нужни ли са нови Лорер обясни, че съотношението между заем и БВП у нас е второто най-добро след Испания в Европейския съюз. 

По думите му няма дългова спирала, тъй като България е стабилна макроикономически: "На нас ни се иска това да е последният инфлационен пакет. Възможно е след няколко месеца ситуацията да предполага още". 

Лорер посочи, че пенсионерите са грижа от ден 1. "Всеки от нас го боли сърцето за нашите баби и дядовци - десетилетия тези хора не са поглеждани от властта. Ако се налага, отново ще преразгледаме техните доходи. Причината да предложим 20% увеличение сега е, защото целим изпреварващо повишение", каза той. 

За минималната заплата Лорер обясни, че тя създава нивото на най-базовата заетост. 

Според управляващите основната данъчна ставка не трябва да се пипа. "Данък ДДС може да се пипа, ако промяната реално ще се отрази за крайните потребители. Цената на хляба трудно може да бъде променена заради ДДС, затова към момента не виждаме икономическа обоснованост за намаляване на ДДС", посочи още той.

Даниел Лорер коментира и вчерашната публикация на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, като я определи като "мрън-мрън". 

По думите му е постигнат невероятен прогрес по отношение на газа. "Никой не спира коалиционните партньори да намират добри сделки за газ. В Министерския съвет имаме изключителна добра комуникация. Всички министри си говорят. Очевидно се спекулира с напускане на коалицията", каза още министърът. 

По думите му това е безотговорно политическо говорене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!