Лорер към ''Възраждане'': Спокойно, няма да получите призовки. Ако сте мъже, си изчистете вандализма в София

Цончо Ганев може да се вижда с папата, да взима заплата 13 000 лева, но не може да си държи езика зад зъбите, каза Искрен Митев от ПП-ДБ

Ружа Райчева 25 май 2023 в 13:56 6783 9

Даниел Лорер в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Даниел Лорер в пленарната зала

България няма да праща войници в Украйна, заяви категорично министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той бе призован на изслушване в парламента след фалшиви новини, че ще се набират военнослужещи за фронта в Украйна.

"Абсурдно е искането за такова изслушване, защото в Конституцията ясно е записано кой може да изпраща български въоръжени сили зад граница. Единственият орган, който може да изпрати военнослужещите в Украйна, е Народното събрание", отговори служебният министър на отбраната по повод твърденията. Искането за изслушването е на Кирил Петков, Настимир Ананиев и Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). От групите на БСП и "Има такъв народ" така и не зададоха въпроси.

Даниел Лорер от ПП-ДБ обяви, че източниците на тези слухове са "Възраждане" и БСП. Той се обърна към "Възраждане" и им припомни, че според решението от 9 декември 2022 г., в Украйна се изпраща един щабен офицер в Белгия, до пет военнослужещи в Полша или Германия и до петдесет военнослужещи за обучение в Европейския съюз. 

"Може би самите вие се страхувате да не получите призовка. И тук в присъствието на министър ви казвам - спете спокойно! Няма да има призовки. Ако искате да бъдете истински мъже - излезте и си признайте вандализма, който извършихте в София, и си изчистете това, което омърляхте", каза Лорер. 

Български военнослужещи се изпращат извън страната на базата на решение на Народното събрание, уточни министърът на отбраната. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че "Възраждане" са лъгали българските граждани през цялата кампания, че ще ходят да се бият в Украйна. 

Зам.-председателят на парламента Росица Кирова, която водеше заседанието, няколко пъти направи забележка на зам.-председателя на "Възраждане" Цончо Ганев, който правеше коментари от място. 

Искрен Митев взе думата и обяви, че "Цончо Ганев може да се вижда с папата, може да взима заплата 13 000 лева, но не може в пленарната зала да си държи езика зад зъбите", след което настоя Кирова да накаже Ганев.  

Росица Кирова разкритикува парламентарната група на "Възраждане" за това, че не слушат и когато техният колега Николай Дренчев говори от парламентарната трибуна.

Министър Стоянов уточни, че България е изпратила 14 души в тренировъчната мисия в Полша, а по програмата за управление на танковете - 72. Той заяви, че няма как да коментира представеното имущество, защото информацията за това е класифицирана. България има готовност за обучението на до 60 медицински санитари във Военномедицинска академия, каза още Димитър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

11

alfakentavur

25.05 2023 в 19:58

Какво да става? 9-миносувият съвсем скоро ще стане 8-минусов. Знаем и какво ще стане после.

936

10

escrin

25.05 2023 в 19:44

А, "девет-минусовия" е препикал коментарите. Ко стаа, пичага, харесва ли ти в най-антируския сайт в България?

2099

9

Mateevk

25.05 2023 в 16:00

Руският фашизъм вече официално си има име - рашизъм. И всичко в негова възхвала и подкрепа следва да се забрани. Това е положението. Въпрос на оцеляване е. На цивилизацията.

1005

8

Диоген

25.05 2023 в 15:33

Анти,каквото и да го наречеш,ще е малко на изрожденското тролче
По скоро е Нов Московски Вип Пе...аст

10298

7

AntiZ

25.05 2023 в 15:10

Това NMVP на май** т* в п***та ли трябва да значи? Къде видя проамериканска партия, бе? Ти на москвич ли се возиш? На почивка в рашка ли ходиш? Заплатата в копейки ли ти е? Всъщност, за последното не съм сигурен...

2550

4

alfakentavur

25.05 2023 в 14:28

Гледай си работата, жалко рашистко тролче.
Какви магазини имаше през социализЪма? Корекоми. Какво се продаваше в тях? Американски и германски стоки, за които цялото население имаше мокри сънища.
И кое е по-добре? Да си про-американски или про-рашистки?

936

3

escrin

25.05 2023 в 14:27

Б*х таз българска прокуратура ве... истеричната лъже-кампания на Възраждане не е ли всяване на паника? Търсене на отговорност няма ли, за това че лъгаха нагло толкова време? Но иначе на шефката на фармацевтичния съюз й повдигнаха обвинение за всяване на паника, когато разкри, че има недостиг на лекраства по време на пандемията. В тая циганска държава всеки може да лъже както му изнася и няма никакви последствия, но тези, които казват истината законът ги преследва...
 
X

Да помогнем на украинските деца!