Лобита или глупост свалиха здравния министър

OFFNews 31 октомври 2017 в 10:24 8865 3

Проф. Генчо Начев

Подалият оставка като министър на здравеопазването проф. Николай Петров "със сигурност е очернен", а причината са подготвяните от него промени, които засягат много интереси, например на фармацевтичния бизнес. Такъв извод направи директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев в студиото на Нова тв тази сутрин.

В здравеопазването има много пари - това е третият по големина бюджет в държавата, но "това са укорими деяния и няма как да бъдат оправдани", заяви обаче Мими Виткова, бивш министър, а сега в един от здравните фондовете, също в коментар за телевизията.

Проф. Петков подаде оставка вчера заради скандал с обществени поръчки от времето, по което той беше директор на ВМА. Парите - над 1.6 милиона лева, отишли при бащата на внука му Явор Цонев. Това разкрива одитен доклад на Министерството на отбраната, резултатите от който бяха огласени от bTV и който е бил пратен на прокуратурата, но тя е отказала да образува досъдебно производство. Оказва се обаче, че има фрапиращо нарушение, заради което консорциум "Ортопедие-Инвекс" не само не е трябвало да спечели поръчката, а е трябвало да бъде отстранен още на най-ранния етап - в документацията липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя.

Днес и Генчо Начев, и Мими Виткова поставиха въпроса къде е комисията във ВМА, която е допуснала това.

В нея има финансист, юрист, специалисти от съответната област, технически лица - при липса на Булстат и ЕИК те е трябвало да не допуснат отварянето на втория плик с ценовата оферта на дадената фирма. Освен това директорът, който няма право да ръководи комисията, носи цялата отговорност за решенията ѝ и трябва да е "много глупав човек", ако съзнателно поиска нарушаване на закона - а проф. Петров не е такъв.

Мими Виткова

"Тази комисия, която е допуснала това дружество, свършила ли си е работата? Там има юристи, как е възможно фирма без данъчна регистрация - тя няма Булстат, няма ЕИК, да участва въобще? И на всичкото отгоре да спечели. Проф. Петров правилно се обръща и казва: "Това е комисията, която е казала, че всичко е законно и аз, съответно, съм избрал най-ниската цена", но от морална гледна точка това е укоримо и няма как да бъде оправдано", коментира Виткова.

Според директора на "Св. Екатерина" цялата работа е "скроена". "100 на 100 има нарушени интереси. Ценните хора, като професионалисти и стойностни като хора, не са толкова много, а ние правим всичко възможно да ги очерним", заключи той. Мирише ми на сценарий, каза той и все пак допълни, че не може да каже доколко проф. Петров има вина.

На въпрос чии може да са нарушените интереси, той отговори, че в здравеопазването се въртят милиарди - "само НЗОК върти 3.825 млрд., да не говорим за още 400 млн. в здравеопазването", а интересите можели да бъдат например във фармацевтичната индустрия. "Готвеха се промени в търговете за лекарства. Подготвяха се правила за контрол на качеството на медицинската дейност, каквито няма в България - това ще наруши много интереси".

"Цялата история е кокошкарска. Няма как пред очите на толкова хора да вкараш зет си в изпълнение на две обществени поръчки. В края на краищата се стига до публичното огласяване. На фона на тежките проблеми в здравеопазването се занимаваме с поредните безумия", коментира пък Виткова и подчерта, че "в системата има много интереси - това е третият по големина бюджет в държавата след републиканския и на НОИ".

"Доведохме здравната система не до пазар, това е вече някаква сергия", допълни тя.

Според проф. Начев сега министър на здравеопазването трябва да стане човек от екипа на Николай Петров, за да не "започнем отначало, защото това би означавало здравеопазването да остане в същата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

31.10 2017 в 17:04

Генчо,Генчо,боклук си беше и такъв си и остана.....какви промени бре,мушморок,е подготвял този обикновен селски крадец,та да го свалят с такива засукани конспирации.....Тъпо,Генчо,тъпо...то и за простаците като нас е ясно,че този личен генерал е дал на щерка си 1,5 млн лева...пък ако мине,мине ако не-голяма работа....то се бе и раминало ако не бе станал министър и бтв-то не бе само прочела доклада.....там си пише всичко и не е необходимо да си гении за да разбереш за какво иде реч(само българския срам Валери Симеонов който е огромен безсрамник,не разбра за какво става дума)......Да се засрамим вместо управниците,братя,да се засрамим....пък после пак тия лайна да изберем.....

11915

2

stob

31.10 2017 в 13:33

Свалиха го собствената му глупост и чувството му за недосегаемост! Генерал,професор,а какво падение! Трябваше да бъде уволнен,независимо от предишните му заслуги,за назидание на другите самозабравили се като него!
 
X

Подкастът на OFFNews