Любомир Кючуков: Последните 4 години нашата политика работи за Скопие. Направихме огромен подарък на македонизма

Нашата борба вече не е с македонизма, а с македонците. Македонизмът е държавна доктрина, заяви дипломатът

OFFNews 29 юли 2023 в 11:04 3516 0

Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения

Снимка БТА/Христо Касабов

Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения

"Боя се, че подменихме адресата. Нашата борба вече не е с македонизма, а с македонците. Македонизмът е държавна доктрина – ограничава, противопоставя и издига бариери. Направихме огромен подарък на македонизма. Всяко напрежение, всеки провокиран инцидент работят в полза на македонизма. Ние охотно влязохме в този коловоз. В последните 4 години нашата политика се оказа еднопосочна с тази на Скопие и работи в полза на Скопие."

Това заяви пред БНР бившият зам.-външен министър и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. 

На 27 юли запалянко на "Левски" беше намушкан в Скопие, а 19 българи и 2 македонци бяха арестувани при сблъсък с полицията. В сблъсъците бе ранен. Македонският премиер Димитър Ковачевски каза, че сблъсъците са били предизвикани и от двете страни, а премиерът Николай Денков - че агресията е неприемлива. Вчера българската прокуратура започна разследване на случая

Днес Любомир Кючуков коментира, че ако е имало изненадани от случилото се с футболните ни запалянковци в Скопие, то това означава, че са си затваряли очите за процесите в отношенията не просто между двете държави, но и между гражданите им. По думите му реалният въпрос е бил не дали, а кога нещо подобно ще се случи.

Той определи инцидента като "пряк резултат от ескалиращите антибългарски настроения" в Северна Македония. По думите му България в момента се опитва да деескалира напрежението на държавно ниво. Той апелира "да се прекрати трансграничната политическа агресия".

Любномир Кючоуков прогнозира, че най-вероятно Албания и Северна Македония ще бъдат разделени и Тирана ще започне преговори по отделните глави на присъединителния процес към ЕС. Според него може да се стигне до блокаж в преговорите на Скопие с Брюксел:

"Вписването в Конституцията ще даде статут на българите на една от 12-е части от народи, които фигурират там. България няма допълнителни искания, както се твърди в Скопие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика