Премиерът Денков за инцидента в Скопие: Агресията е напълно неприемлива

OFFNews 28 юли 2023 в 18:01 1698 1

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Агресията е напълно неприемлива, търсят се всякакви поводи за нея, коментира премиерът Николай Денков инцидента с намушкания българин в Скопие.

"Има вече реакция на България – изявление на МВнР, а Софийската градска прокуратура е самосезира, за да се разкрие цялата истина и виновните да понесат наказанията си. По всичко изглежда че младежът е стабилизиран", уточни министър-председателят.

Според Денков организацията в северномакедонската столица не е била достатъчно добра, за да се стигне до инциденти.

"Това е част от съзнателна политика на Северна Македония към български граждани, независимо дали те живеят на територията на тази страна, или идват от България. За мен е необяснимо защо вече втори ден под никаква форма не реагира външното ни министерство", коментира пък вицепрезидентът Илиана Йотова пред бТВ.

По думите й има различни начини, по които това може да се направи.

"Най-малкото е да се извика посланикът на България в Скопие, за да знаем информацията от първа ръка. Да зададем нашите въпроси към РСМ, към правителството, към министър-председателя", обясни технологията Йотова.

Тя смята, че в Северна Македония има сили, които искат да възпрепятстват вписването на българите в конституцията на РСМ.

Българското МВнР излезе също с позиция, в която се казва, че остро осъжда инцидентите от 27 юли 2023 г., в гр. Скопие, при които пострадаха български граждани, привърженици на ПФК "Левски", а един от тях - особено тежко. Раненият български гражданин в момента е в стабилно, но тежко общо състояние и се възстановява след оперативна намеса в болнично заведение в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с пострадалия наш сънародник и с неговите близки, както и с местните здравни власти, пишат още от Външно.

"Изразяваме съжаление, че положителният и спортментски дух на двубоя между ПФК "Левски" и ФК "Шкупи" беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен. Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент.

За пореден път подчертаваме ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани", се казва в позицията на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

1

Ivan

28.07 2023 в 18:45

Уважаеми проф. Денков,
Като човек, четящ и функционално разбиращ прочетеното, имам собствено мнение по въпроса: мястото на България след Берлинския договор 1878. Посещавал съм тази окаяна страна, след като стана възможно без паспортни усложнения. След като им предоставихме 2-3 танка, та да отбъснат шиптърите до насред Скопие. Вече там им минува границата, между гроба на Гоце Делчев, у "Св.Спас" и "истините потомци" на Санде Македонски. Между шиптъри и шизофренично ностроени не-шиптъри. Тази пасмина от албанскоговорящи бандити и остатъкът със симптоми на личностно разтройство, Клас Б-никога в ЕС!!!!! Или у Сърбия или у Руско!!! Все пак имат избор.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика