''Любимите ви флашки се заместват от физическо преброяване на хартиен носител''

Ружа Райчева 17 ноември 2022 в 11:11 2018 2

Брифинг на ГЕРБ в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Брифинг на ГЕРБ в парламента

Любимите ви флашки се заместват от физическо преброяване на хартиен носител. Тоест, всички тези, че ще има манипулации, са категорично неверни, защото във всички секционни избирателни комисии има членове от всички парламентарно представени партии. Тези хора ще преброяват наличните бюлетини в урните за гласуване.

Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на брифинг в парламента. На вчерашното заседание на правна комисия, продължило до 8 часа тази сутрин, т.нар. "мнозинство хартиена бюлетина" - ГЕРБ, ДПС и БСП, внесе и прие множество промени между първо и второ четене в Изборния кодекс (ИК), с които машинното гласуване на практика изчезва, а машините за гласуване се превръщат в принтери. 

В началото на днешното пленарно заседание "Продължаваме промяната" напуснаха демонстративно пленарната зала, обявявайки, че "хартиена мафия" е минала през ИК.

По-късно на съвместен брифинг с "Демократична България" те обявиха, че утре нито едната група няма да влезе в пленарната зала, докато тече обсъждането по промените в ИК. Съпредседателят на ПП Кирил Петков дори постави ултиматум на БСП, че ПП няма да преговаря с тях по никакъв начин, ако подкрепят връщането на хартиеното гласуване.

В отговор на брифинга на ПП и ГЕРБ направиха изказване. Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ се чувстват длъжни да отговорят на някои от опасенията на техните колеги.

"Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме проект на БСП за даване на възможност на българските избиратели да имат избор - дали ще гласуват с хартиена бюлетина или с бюлетина от машинно гласуване. Всички медии, а и всички граждани, наблюдавали процеса в правната комисия, добре знаят, че единственото, което се променя по отношение на гласуването с машина, е по отношение на преброяването", обяви лидерът на групата на ГЕРБ. 

Атанасова изтъкна, че е премахната т.нар. тъмна стаичка и ще има само параван, зад който ще се гласува. По думите ѝ също така ще бъде осигурено и видеонаблюдение.

"Ако това не е прозрачност, не знам кое е - една флашка и код, който не знаем как се генерира? Колегите не ни убедиха, а напротив - изразяваха съмнения, че може да има спекулации за кода и как е генериран", каза тя. 

Десислава Атанасова реторично попита да не би в Европа, където се гласува само с хартиена бюлетина, демокрацията да е отнела победата на някоя партия. Тя призова спекулациите по темата с гласуване да спрат, тъй като от ГЕРБ "гарантират правото на избор на хората" дали да гласуват с хартия или машина. 

По време на брифинга наоколо се събраха представители на групата на "Продължаваме промяната", сред които и Настимир Ананиев, които повтаряха, че думите на Атанасова са лъжи и реално машинно гласуване няма да има. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

17.11 2022 в 11:36

Снимката към статията Комарницки ли я е правил?

14469

2

случайно прочетох

17.11 2022 в 11:34

Грозновата, но пък напориста в кариерата, нищо че не разбира от техника...
И сигурно пресксча и релсите, да не я "хване" ток :–)))))))))))))))

 
X

Да помогнем на украинските деца!