ПП напусна залата заради хартиените бюлетини, ГЕРБ и ДПС освиркаха Кирил Петков

Хартиената мафия мина през Изборния кодекс, обяви лидерът на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров

Ружа Райчева 17 ноември 2022 в 09:45 4544 6

Празните места на

Снимка OFFNews

Празните места на "Продължаваме промяната"

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" напусна пленарната зала в знак на протест срещу приетите снощи драстични промени в Изборния кодекс на правна комисия, а депутати от ГЕРБ и ДПС освиркаха Кирил Петков, когато за малко влезе в залата.

Малко след 8 часа тази сутрин приключи заседанието на правната комисия, което започна в 14:30 вчера. В него се обсъждаха предложените от ГЕРБ и БСП промени за връщането на гласуването с хартиена бюлетина, но между първо и второ четене се появиха множество нови предложения. Снощи ГЕРБ внесоха изменения в Изборния кодекс, с които машините за гласуване на практика се превръщат в принтери на разписки. Ако предложението на ГЕРБ бъде прието, в принтерите няма да се съхраняват никакви данни за изборния процес. 

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризма и е една подигравка, в която всички маски паднаха. Единствената цел беше една - да се подмени вотът на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията. Дотук с улесняването на гласуването. Дотук със загрижеността за високата избирателна активност", заяви лидерът на групата на ПП Андрей Гюров по време на декларация от трибуната. 

Гюров каза, че всички тези промени няма да "навредят на удобното извозване с автобуси на фирмите на ДПС до урните". По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите. 

"Хартиената мафия мина през Изборния кодекс. Вече нищо не гарантира вашия вот, не си правете никакви илюзии. Към партиите на статуквото се присъедини и бившата социалистическа партия. Няма български гражданин, който да приеме тази гавра", каза той. 

След думите му цялата група на ПП демонстративно напусна. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ взе думата и обяви, че мафията е напуснала залата, тъй като случилото се на правна комисия е "опит за връщане на демокрацията" в синхрон с това как протича изборният процес "във всички развити държави". 

Малко след това съпредседателят на ПП Кирил Петков влезе за малко в пленарната зала, което предизвика грозни реакции от страна на някои депутати. Той бе освиркан и за малко да се стигне до сблъсък между няколко народни представители, сред които Маноил Манев от ГЕРБ. 

В кулоарите Кирил Петков заяви, че случилото се е пълен погром на демокрацията и нарушава изцяло възможността българите да имат истинско доверие в изборния процес. Той обясни, че е влязъл в залата, след като ПП напуснаха, просто за да си вземе картата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

8

Бай Пешо от Перни 6

19.11 2022 в 18:36

Крайно съм песимистичен към изборите. С хартиената ГЕРБ и ДПС отдавна имат опит и неграмотен електорат. ПП и ДБ вероятно правят някаква шашма с компютрите, затова е борбата.

1030

4

наивник

17.11 2022 в 10:51

Обяснявам:Европа гласува все още с хартия, защото изборите там са честни и никой не си и помисля да прави "индийска нишка" с циганските гласове, никой не си позволява да представя декларация написана от други, както е с гласуването в Турция, няма европейска държава с толкова недействителни бюлетини както в България.Ако се преброят недействителните бюлетини по партии ще лъсне двуличието на ГЕРБ, ДПС и БСП, защото техните "недействителни" ще бъдат най-малко.Но за това никой не говори.

915

3

8LCHQ997B0oOvWE

17.11 2022 в 10:38

не ви работи системата нещо.Не обяснявате защо Европа продължава да гласува с хартия.Повтаряте като папагали едно и също:отиваме назад,връщаме се.Европа защо не се връща назад щом гласува с хартия.Скоро в Италия имаше избори.Ами с хартия.Обяснете и друго:кой гласува с мадуровки и защо.

5827

1

pisnamiotmutri

17.11 2022 в 09:49

С едното напускане на зала нищо не променят. Отказ от избори легитимиращи фалшификацията е решението
 
X

Да помогнем на украинските деца!