КЗК и икономическото министерство в задочна битка за инициативата ''Достъпно за вас''

Идеята е от 1 ноември да има достъпен за потребителите пакет от хранителни стоки от първа необходимост в търговските вериги

OFFNews 25 октомври 2023 в 15:04 1503 0

Хранителен магазин

Снимка Pixabay

Хранителен магазин

Комисията за защита на конкуренцията и "Продължаваме промяната - Демократична България" влязоха в задочна битка заради предложената от Министерството на икономиката инициатива "Достъпно за вас". Целта на инициативата е да има достъпен за потребителите пакет от хранителни стоки от първа необходимост в търговските вериги. Според КЗК обаче това ще повлияе негативно на конкуренцията.

Миналата седмица министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви инициативата "Достъпно за вас", която има незадължителен характер, а целта е да направи достъпен за потребителите пакет от хранителни стоки от първа необходимост, предлагани в търговските вериги, за определен период от време. Планирано бе инициативата да започне от началото на ноември и да продължи осем месеца.

Вчера "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се обяви срещу становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно инициативата "Достъпно за вас". Според тях КЗК се опитва да попречи на въвеждането на мярка за намаляване на цените на хранителни стоки от първа необходимост, като е дала становище против инициативата на Министерството на икономиката и индустрията "Достъпно за вас", без да дава аргументи.

Министерството на икономиката е получило становище на КЗК, че "включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци".

Според КЗК започнатата от икономическото министерство инициатива е "свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в българската Конституция".

Днес от КЗК отново коментираха казуса. Комисията ще иска среща с министерството, за да коментират "завишените" цени на хранителни продукти. От комисията обаче твърдят, че в момента ги ползват в политическото говорене в предизборната кампания, докато регулаторът всъщност си вършел работата. Ето какво казва КЗК:

"Комисията изразява сериозното си притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, (КЗК) защитава високите цени на хранителните продукти. Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск. Всички тези твърдения са не само безпочвени, но и трябва да бъдат прекратени и да се обърне внимание на важните разяснения, които Комисията направи на правилата на конкуренцията и на тяхното спазване.

Наблюдението на пазарите за търговия с хранителни продукти е един от основните приоритети в работата на КЗК през последните години предвид социалната значимост на този сектор. За КЗК е мисия пазарите да функционират при нормални условия и да не се наблюдават необосновано високи цени на базовите хранителни стоки. Освен производствата, които са образувани с предмет неоснователно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други продукти, Комисията е в сътрудничество с Министерство на икономиката и индустрията във връзка с инициативата да бъдат намерени подходящи инструменти, чрез които да се осигури ефективно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи.

В тази връзка КЗК ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерство на икономиката и индустрията, за да бъде намерено решение във връзка със завишените цени на основните хранителни стоки."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки