Има съгласие: От 1.11. във всяка брошура ще има етикети ''Достъпно за вас''

OFFNews 20 октомври 2023 в 10:16 5778 5

Супермаркет

Снимка Pixabay

Много търговски обекти са се съгласили да предлагат продукти с логото "Достъпно за вас".

Вече има съгласие в бизнеса за новата мярка "Достъпно до вас" и в нея ще се включат доста обекти, коментира днес пред БНР председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Преди ден министърът на икономиката Богдан Богданов обяви, че ще предложи в следващите дни инициативата "Достъпно за всеки", в която търговските вериги да се включат на доброволен принцип, като предлагат на достъпни цени малък брой продукти от потребителската кошница.

Инициативата започва от 1 ноември и засега се предвижда да е за осем месеца.

"Ако даде резултати, не пречи да се продължи. От 1 ноември ще започне. Във всяка брошура, във всеки магазин ще има етикетчета "Достъпно за вас", с лого", поясни днес Владимир Иванов.

"Вариантът със закон да вкараме временна мярка, както направиха Гърция и Румъния, също е на масата. Тази мярка не е пазарна, тя има своите доста сериозни негативи. Предпочете се вариантът на пряко договаряне със самите вериги, споразумение между определени търговски субекти и държавата. Това ще го направят доста субекти, вече има съгласие в бизнеса", каза Иванов.

По думите му пазарът в момента е спокоен, а напрежението идва от изоставането на доходите.

"Имаме силна, мощна, доста конкурентна среда. Ценовите равнища не са достатъчно обременени с вредни въздействия. Положението не е толкова неприятно, колкото се мъчат да го изкарат един или друг анализатор", каза той.

Според него по това време през миналата година е имало ясно изразена възходяща крива на цените, а сега тя е низходяща. По думите му през 2022 г. е имало доста стрес на пазара, а сега той е стабилен.

Иванов уточни, че ръстът на цените е 3% на годишна база, "тоест процесът утихва" и даде пример – спрямо потребителска кошница с продукти за 100 лева миналата година, сега цената им би била 103 лева.

Замисълът на инициативата "Достъпно за вас" е всяка седмица веригите, които поискат да участват, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи, които включват пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти от т. нар. малка потребителска кошница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

20.10 2023 в 16:56

Пазарна икономика и социална политика са различни дейности и не е добре да се мешат.
Наистина бедните хора едва ли посещават големите бакалии и едва ли четат брошури!

Кой ще прави логото и за колко пари?

1017

4

IvoIvo

20.10 2023 в 11:46

Пазарът може и да е спокоен, но потребителят не е...

5827

3

pisnamiotmutri

20.10 2023 в 10:44

Когато подчинил бизнеса ще контролираш и цените. Затова плащаме повече от развитиде държави. Ахмед ни мрази

305

2

Katz

20.10 2023 в 10:37

Как не било толкова неприятно положението?! За 2-3 месеца най-тъпите бонбони "Черноморец" се вдигнаха с 40 стотинки. Айрян "Балкан" за по-малко от година - с 50%. Едро смляна лютеница от 9.40 на 11.60 пак за няколко месеца... айде по-сериозно.

22548

1

dolivo

20.10 2023 в 10:21

Някой като ми каже какво е достъпно за мен и се обривам.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика