КЗК спъна идеята за по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост

OFFNews 23 октомври 2023 в 19:40 2568 1

кошница

Снимка Getty images

КЗК настоява за индивидуални пакети.

Комисията за защита от конкуренция се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

От съобщението се разбира, че МИИ е поискало становище от КЗК. От него става ясно, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“.

КЗК посочва още, че „стартираната от министерството инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“. Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“.

Инициативата „Достъпно за вас“ цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Тя е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса.

В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в нея и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги, поясняват от МИИ.

Въпреки че инициативата не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив - стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, е поискано и становище от КЗК.

„Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас“, коментира министър Богдан Богданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!