Кунева: Няма проблем първокласниците да учат по стария буквар

ОFFNews 06 април 2016 в 15:10 3276 0

Снимка Сергей Антонов

Проблемът да се учи по стария буквар с новата програма е сричкуването. Именно затова се налага учениците от първи клас да се учат и по допълнителни материали, докато новият буквар бъде готов.

Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по повод информацията, че първокласниците няма да имат нов буквар за началото на учебната година.

Тя обаче е категорична, че няма проблем децата да учат по стария буквар, защото независимо от различната поредност на изучаване "буквите са такива, каквито са били за всички поколения и хилядолетия българи".

В средата на миналия месец стана ясно, че букварът за първи клас и учебникът по историята за пети клас няма как да бъдат готови за началото на учебната година. Причината е, че тази година учебниците трябва да са по нови програми, но заповедта за създаването им е била издадена късно и издателите не могат да се справят навреме.

"Няма да има проблеми децата да се научат да четат и пишат в първи клас. Законът не може да фокусира абсолютно целия интерес върху себе си само заради това кога ще излезе букварът. Букварът е сложна книжка, наистина. Тя е с много илюстрации", каза Кунева.

Вицепремиерът обясни, че са проведени срещи със "стотици учители" и изводът е, че трябва да се направи допълнително приложение към учебниците, които ще се ползват до ноември, когато издателите би трябвало да са готови с новите.

Тя каза, че не е било взето решение за забавяне с година на реформата в образованието, защото това би отложило "бъдещето на децата".

По думите ѝ образователното министерство ще положи всички усилия, "за да няма сътресения в началото на учебната година". 

"Новата учебна година ще започне по старите учебници и с допълнителни материали. Ще направим възможно всички учители да имат специално обучение и министерството ще работи цялата година по тази задача. Децата ще имат учебници", каза тя.

Лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че липсата на учебници за някои от предметите "ни връща във времето на килийното училище". 

"Там децата са сричкували без буквари. Или учебниците са необходими само за бизнеса, с който е обрасло министерството", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!