"Кунева ми направи добро предложение за шеф на ДАНС" (снимки)

OFFNews 13 март 2015 в 16:12 5564 5

Снимка БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Вицепремиерът Меглена Кунева има добро предложение за шеф на ДАНС, призна премиерът Бойко Борисов пред журналисти след представянето на книгата на председателя на фондация "Конрад Аденауер" Ханс-Герт Пьотеринг.

Министър-председателят вече е избрал своя титуляр за председател на ДАНС, но ще го обяви в сряда на заседанието на Министерския съвет. В медиите се завъртя името Димитър Георгиев, бивш зам.- министър на вътрешните работи в първия мандат на ГЕРБ, който в момента е съветник на Меглена Кунева по въпросите на сигурността. 

Борисов коментира и изявленията на АБВ и БСП, че Реформаторите "преяждат с власт". Според него не е важно, от коя партия са хората, а какви са техните качества.

"Там, където партиите имат добри кадри, не ги броя дали са повече или по-малко министри. Имат ли добри кадри-назначаваме", обяви лидерът на ГЕРБ.

В типичния си стил Борисов се пошегува пред журналистите и призна, "че има един порок - много обичал да яде, но сега постил от две седмици".

"Ужас е. Това, което викат - не ядеш месо, много по-силен се чувстваш, по-леко ти е, точно обратното е. Нощ не виждам светла като съм гладен", оплака се той и призова опозицията да не използва термини "преяли, изчегъртали, извили, изтъркали".

Премиерът посочи, че цени много мнението на шефа на парламентарната вътрешна комисия и депутат от РБ Атанас Атанасов, но има и известно разминаване с него:

"За тях е по-лесно да говорят, защото не носят пряката отговорност, аз обичам нещата да се случват по-бавно с по-малко сътресения", разясни премиерът.

По думите му оставките и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев са били на бюрото му и всички знаели, че с Писанчев се разбрали на 20 март да си подаде оставката, за да минат срещите с ФБР.

"Нищо не налагаше да се влиза в този катаклизъм. Не знам кой ги подучи така да избързат, но да се надяваме, че е случайно, плод на емоции и всичко останало", каза още Борисов.

Премиерът коментира и промените в законодателството по казуса с КТБ, за което управляващите се договориха с останалите политически сили.

"От КТБ са отмъкнати над 800 млн. лева. Това, което чух от един посланик, който дойде да се застъпва по дадената тема, ако и Виваком, както казват по някакъв начин е изтъргувал, това ще мине над 1 млрд. и половина. Затова този закон е спешен, със стара дата, да се върнат обратно в държавата", каза Борисов.

Премиерът още веднъж повтори, че е благодарен на всички партии, които вчера били в Министерство на финансите по казуса с КТБ и са постигнали консенсус. 

"Работят и в момента, това е изключително важно нещо. Председателят на ВАС каза, че разбира, че това дело не е като всички дела, защото става въпрос за 3 млрд. и 600 млн. лв. държавни пари. Април месец ще може да има много дела, но те са безсмислени. Всички партии дойдоха, заявиха, че ще го подкрепят и ще контролират този процес", каза Борисов.

След това премиерът изложи познанията си в банковата терминология и обясни на журналистите за разликата между синдик и квестор. "За публиката, която може би не знае какво е квестор или синдик, единствения факт за нея е пази ли се имуществото, което след това като се продаде, държавата ще си върне парите, ще влезе в бюджета и ще ги похарчат българските граждани. По закон квесторите наблюдават, разрешават, вървят на ръба на закона, ще ги проверим много основно след време. Те се назначават от БНБ. Синдикът брани имуществото да не се открадне", поясни премиерът.

"Вече месеци наред, поради дело след дело, жалба след жалба, времето минава. Не можем по сега действащите закони да назначим синдици и заводите - един по един си отиват. Искам да дойдат в държавата, тя да си получи парите и респективно хората, обяснявам. Държавата в лицето на фонда си, който изплати над 3,5 млрд. лв., е най-големият кредитор на тази банка, а се оказва, че вместо той първо да вземе парите, ги правят през някакви цесийки, които забранихме, но квесторите разрешават", посочи премиерът.

Той изрази надежда в следващите няколко дни политическата класа "да спаси този грабеж".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!