КС отказа да се занимава с искането на президента за избора на Пеевски

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2014 в 15:06 4608 17

Конституционният съд отказа да разгледа по същество искането на президента Росен Плевнелиев за обявяване като противоконституционно решението на Народното събрание, с което беше отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Очаква се информацията да бъде потвърдена официално на сайта на Конституционния съд. 

Според мнозинството от съдиите искането на президента е недопустимо, съобщава БНР. 

С особено мнение са трима от съдиите - докладчикът по делото и бивш депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, както и колегите му Благовест Пунев и Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, бел. ред.). Тримата смятат, че искането на президента е допустимо и че решението на парламента е противоконституционно. Мотивите им са, че Народното събрание няма законово основание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в длъжност, съобщава "Правен свят".

Във вторник стана ясно, че в проекторешението на съда се казва, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е бил отменен незаконно. Днес конституционните съдии трябва да обсъдят проекта, като по този начин ще се произнесат окончателно по казуса.

Дори и да бъде прието в този му вид решението няма да доведе до трусове в ДАНС. В него се казва, че няма как Пеевски да бъде принуден да изпълнява тази функция, след като официално е поискал да бъде освободен от позицията.

През декември Конституционният съд потвърди статута на депутат на Делян Пеевски.

Това стана с решение от 18 декември по конституционно дело № 17, в което се тълкуват случаите на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия. Искането за тълкуване на чл. 72 от Конституцията, в който са разписани възможните хипотези, беше направено от депутати на Коалиция за България и ДПС. По-късно към него беше присъединено и част от делото, което беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев.

В това решение на съда най-общо се казва, че, за да бъдат прекратени правомощията на Пеевски, той би трябвало да е подал оставка, а Парламентът – с нарочен акт, да му я приеме. Това обаче не се е случило, което означава, че Пеевски остава депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2014 в 19:46

"Така...сега остава въпросът каква е стойността на решението на НС да избере Пеевски за шеф на ДАНС и какво се е постигнало с него...май нищо щом Прасчо не искал да е шеф, а депутат...СМЯХ :)"

Излиза че в тази държава, решенията на ГРУХЧО
имат по-голяма стойност от решенията на народното събрание.

ОСТАВКА
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !!!!!!!!!!!!

15.01 2014 в 11:31

Ох Дими, почти ме разплака. Пирони, ковчези. Това че сте смотаняци, няма кой да ви помогне, дори КС.

15.01 2014 в 11:22

важното е повишаване на доходите на хората

15.01 2014 в 11:21

Пак платени хейтъри се занимават с глупости. И не - не да пратим гадната Моника в Брюксел е най-важното нещо, а оправяне на доходите на хората, стимулиране на родното производство, е такива работи

15.01 2014 в 07:47

Димитър Токушев, Пламен Киров, Георги Ангелов, Красен Стойчев, Борис Велчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Гроздан Илиев.
ЗАПОМНЕТЕ ТЕЗИ ИМЕНА. ТЕЗИ "ЮРИСТИ" ЗАБИХА ПИРОНИТЕ В КОВЧЕГА НА БЪЛГАРИЯ.БОГ ДА Я ПРОСТИ

14.01 2014 в 21:37

"Така...сега остава въпросът каква е стойността на решението на НС да избере Пеевски за шеф на ДАНС..."

МНОГО ДОБЪР ВЪПРОС

КАКВА Е СТОЙНОСТТА НА РЕШЕНИЕТО НА НС

Излиза че в тази държава, решенията на ГРУХЧО
имат по-голяма стойност от решенията на народното събрание.

ОСТАВКА ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ !!!!!!!!!!!!

14.01 2014 в 20:18

Аз на тия ще ми е*а майката >:{

14.01 2014 в 19:27

Кои са важните неща сега деси? Да пратрим моника в Брюксел ли?

14.01 2014 в 17:50

В този ред на мисли само словоблудстваме, безсмислено, тъй като казусът приключи - финито. да се съсредоточим сега върху истински важните неща - съветвам медиите.

14.01 2014 в 17:49

всъщност мисля, че цялото това нещо е хвър;ляне на прах в очите, демонизирането на Пеевски вече е излишно, каза го и Иван Костов - отмества се погледа към него, а не към истински важните неща, които се случват или предстоят. не го ли разбирате? Правят ни на глупаци.На мен Пеевски не ми е проблем, или айде, не ми е голям проблем, има доста по-важни, но не се дискутират, а медиите говорят само за Пеевски. и едните , и другите. Дали не е нарочно?