Проф. Близнашки: КС нагази до шията с казуса "Пеевски"

OFFNews 14 януари 2014 в 14:14 2926 3

Самият факт, че НС е постъпило незаконно като е отменило своето предходно решение, вече няма никакво значение. Нагазили са в блатото до шия, както се казва и каквото и да решат от там нататък няма особено значение.

Това коментира пред БНР професорът по конституционно право Георги Близнашки. Той коментира поредицата от решения на Конституционния съд по случая с депутата от ДПС Делян Пеевски. Днес съдът заседава по искането на президента Росен Плевнелиев, който поиска да бъде обявено като незаконосъобразно решението на Народното събрание, с което беше отменен изборът на Пеевски за председател на ДАНС. 

"Конституционният съд обезмисли обсъждането на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС", коментира Близнашки.

По думите му Конституционният съд е дискредитиран в желанието си да реши въпроса в полза на Делян Пеевски. "Второто решение на КС отразява гледната точка не на кой да е, а на Васил Мръчков - последният главен прокурор на комунистическия режим. Абсурдни решения, едно след друго.
На въпрос кой в крайна сметка ще излезе победител от този спор, професор Близнашки отговори: Обичайният победител е предварително известен. Това е олигархията. Тя налага волята си. Олигархията мачка нацията по един примитивен начин", коментира още той.

Във вторник стана ясно, че в проекторешението на съда се казва, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е бил отменен незаконно. Днес конституционните съдии трябва да обсъдят проекта, като по този начин ще се произнесат окончателно по казуса. 

Дори и да бъде прието в този му вид решението няма да доведе до трусове в ДАНС. В него се казва, че няма как Пеевски да бъде принуден да изпълнява тази функция, след като официално е поискал да бъде освободен от позицията.

През декември Конституционният съд потвърди статута на депутат на Делян Пеевски.

Това стана с решение от 18 декември по конституционно дело № 17, в което се тълкуват случаите на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия. Искането за тълкуване на чл. 72 от Конституцията, в който са разписани възможните хипотези, беше направено от депутати на Коалиция за България и ДПС. По-късно към него беше присъединено и част от делото, което беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев.

В това решение на съда най-общо се казва, че, за да бъдат прекратени правомощията на Пеевски, той би трябвало да е подал оставка, а Парламентът – с нарочен акт, да му я приеме. Това обаче не се е случило, което означава, че Пеевски остава депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!