Кристалина Георгиева: Трябват гаранции, че "КТБ" няма да се повтори

OFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 09:35 2557 4

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда. Това призова еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни.

Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса.

”Това, че имаме ниски данъци, е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път”, каза Георгиева пред БНР.

Tя посочи, че са нужни гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори.

”Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори”, каза Георгиева.

Европейската комисия (ЕК) повиши вчера оценката си за икономическия растеж на България до 1% през 2015 година и 1.3 % през 2016 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 13:42

В понеделник, 4 май, в Софийския градски съд, наказателно отделение, 18-и състав започна делото за кражбите от сметки на клиенти в “Инвест банк”. Става дума за източени около 10 млн. лева в български пари по курса от сметки в долари и евро на клиенти на “Инвест банк”. По-голямата част от сумата е източена от сметките на две фирми, свързани с убития бизнесмен Борислав Манджуков - “Месокомбинат Варна” АД и “Бо Ян 1″ ООД. Само от техните депозити източената сума е приблизително 5 млн. долара.
“Инвест банк” е признала източването на парите от сметките на “Месокомбинат Варна” и “Бо Ян 1″, като със специален договор, подписан от главния счетоводител Петър Маринов, бившата изпълнителна директорка Диана Младенова и бившият зам.-директор Коловски, банката се задължава да открие ескроу сметка, в която да възстановят парите на ощетените фирми. Това обаче не става. И досега парите на окрадените фирми не са възстановени.
Отделно това от 28 Април 2015:
Акции за 9 599 600 лева в Инвестбанк на Петя Славова, председател на Надзорния съвет на банката, ще бъдат обезсилени.
Причината е незаконно увеличение на капитала през 2010 г., което Софийски градски съд отменя на 9 август 2012 г. Решението влиза в сила на 23 юли 2014 г. БНБ разрешава намаляване на капитала и обезсилване на въпросните акции със заповед на подуправителя, ръководещ управление "Банков надзор, Димитър Костов от 23 април 2015 г., която днес бе публикувана в Търговския регистър.


Не е само цеко от Алеко!
Българете са фанаа за зИленУ. Дръжте се здраво, ще има "изтупване".

06.05 2015 в 13:30

да, Сталинке, изкажи се.

ама преди това да видим какво се случва: искров е още началник, надзорничката, която си изтегли парите е на нова държавна работа, мустака е още в чужбина, кой разпространи слуховете не се разбра, а горанов взе заем и плати борчовете от мое име.

съдът после разпореди, че вместо държавата да види пари от това, на веждито от герб ще му признаят цесийката.

гаранциЙте са от гербавите, реформаторите, абвгъзъ и фронта.

та, пита се, Сталинке гербава, при такова "разрешение" на проблема, при което има само пичеливши, каква мотивация се създава? отговаряме си, разбира се, още да се краде.

06.05 2015 в 10:31

Административната реформа вече 25 години я чакаме. Никакво бързане не се забелязва. Процедурите стават все по сложни и все по измислени на парче. Няма никой със системно мислене да пререди всички процедури така че човек да има минимален досег с институциите и всичко да е опростено максимално.

Една от причините е че тоя свръхусложнен батак създава условия за корупция и беззаконие от което мнозина се прехранват, държейки мнозинството българи в крайна бедност.

06.05 2015 в 10:09

За ПИБ ли намеква?