"Ако КЗК не знае как да докаже картел на пазара с горивата, да пита"

OFFNews 13 септември 2015 в 20:28 15217 21

Има картел на пазара на горивата в България, който е наложен от основния притежател на акцизните складове, Лукойл Нефтохим. Ако от Комисията за защита на конкуренция не знаят как се доказва това, трябва да поискат някой да им обясни.

Това заяви пред bTV бившият премиер Иван Костов.

Той препоръча на КЗК да използва метода за откриване на господстващо положение чрез изследване на договори на нобеловия лауреат Жан Тирол.

На 100% съм сигурен, че съществува такъв монопол, дори без да познавам в детайли документите, подчерта Костов.
Картелът не е срещнал противодействие досега. Опити бяха правени от правителството, от премиера Бойко Борисов. Реакцията беше много интересна – намаление на цените на горивата с десетина стотинки, за да се замаже проблемът, коментира бившият премиер.

По повод проблема с бежанците Костов посочи, че Европа не трябва да си позволява да започва конфликти, които няма да доведат до справедлив мир.

Нито в Сирия, нито в Ирак е постигнат справедлив мир, защото в тези страни има гражданска война. Тя е по-страшна от войната, защото всеки се въоръжава и всеки се бие, подчерта бившият премиер.

По думите му е грешна приетата по време на управлението на кабинета „Орешарски” стратегия, предвиждаща България да приема бежанци.

През последните години в България са влезли 45 000 имигранти, което е сравнимо с бежанския поток към страната ни след Втората световна война. Разликата е, че тогава у нас са пристигали хора с подобен на нашия етнически произход, коментира Костов.

Според него богатите арабски държави трябва да бъдат принудени да поемат част от бежанския поток, защото той е от араби. Те не само не поемат отговорност за този проблем, но нахално предлагат пари на Европа за строителство на джамии, коментира Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!