Костов: Най-голямата ми грешка е, че не станах летец

OFFNews 14 март 2015 в 18:15 8740 99

Снимка Любомир Бенковски - Бенджи/Булфото

Иван Костов

"Може би съм сбъркал, когато много много отдавна не останах в училището за летци в Украйна, а се прибрах в България, защото бях обещал на майка ми да следвам икономика. Може би това е най-голямата ми грешка в живота, иначе щях да бъда летец, щях да преживея друг живот, много по-различен".

Това призна бившият премиер (1997-2001) и бивш лидер на СДС и на ДСБ Иван Костов в интервю за Нова телевизия.

Костов смята за своя грешка също, че не е напуснал политиката още през 2001 г. и не е започнал по-рано да преподава на студенти. Той обяви, че се чувства много добре в момента извън политиката.

"Съжалявам, защото можех много да направя за семейството си и трябваше по-рано да се върна като преподавател, за да предавам това, което съм научил на студентите. Невероятно удоволствие е, те никак не са това, за което се опитват да ги представят. Особено, когато са адекватни и мотивирани. Искам нещо да предам. Научил съм страшно много. Имам една специална подготовка, свързана с обучението ми преди да вляза в политиката. През 80-те години, завършвайки математика, бях един от програмистите, който направи модел на горското стопанство. Сега тези неща се правят много бързо", призна още бившият лидер на ДСБ. 

Според него политиката му е отнела много хубави години с дъщерите си. Сега използва всяка възможност да е с внуците си. 

За времето, в което е бил в политиката, Иван Костов каза:

"Ние имахме чувство за мисия, че има нужда от нас и че нещо голямо трябва да се случи. Политиката е окоп, в който се браниш и нападаш. Там няма шведска маса. Обществото напредна много в дебата. Сега се дебатира с много по-голямо познаване на нещата. Истерията около дълга беше ненужна. Проблемът е защо държавата харчи толкова пари. Дълго отлаганите реформи, доведоха до претоварване на ключови сектори-фиска и енергетиката. Големият въпрос е да се направят реформи, че да не се стига до там. Щом няма воля за това, дефицитът е неизбежен. Днес МВФ каза днес, че фалитът на КТБ е създал сериозен риск за страната. Дори вече няма значение кой го е направил".

Той иска в учебниците да пише за него, че е бил реформатор.

Костов е придобил вече право на пенсия и взима пенсия, но отказа да каже какъв е размерът й. "Не влизайте в личното ми пространство за пенсията ми. Имам добър доход, работя в лабораторията. Не мога да се оплача. През ДСК получавам пенсията си", обясни той.

Той уточни още, че няма милиони в КТБ, а сумата е 155 хиляди лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!