Костадинов благодарил на МВР за 'невижданото досега търпение' към протеста

Полицаите, участвали в този ден, заслужават поклон за техния стоицизъм и героизъм, смята Бойко Рашков

Ружа Райчева 28 януари 2022 в 13:15 2692 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

Приблизителният брой граждани, които са били на протеста против зелените сертификати, е между 4 и 5 хиляди. Общо около 1143 полицейски служители са били в района пл. "Независимост" в София.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков по време на изслушване в рамките на редовния парламентарен контрол.

Депутатът Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" поиска информация относно поведението на протестиращи, които опитаха да нахлуят в сградата на Народното събрание по време на протеста, организиран от "Възраждане" на 12 януари, и действията на МВР по въпроса. 

"Напълно е възможно вие да не си спомняте, тъй като това беше едно миниатюрно, ню-ню събитие, т.нар. протест. Беше се събрало едно известно количество хора, което повече ми приличаше на шепа... хора" (бел. ред. очевидно визира изказването на депутата от ПП Христо Петров "Ицо Хазарта", когато той нарече протестиращите "шепа нещастни фашисти").

Михнев поиска вътрешният министър да уточни колко точно са били протестиращите. Бойко Рашков отговори, че понякога трябва да се признае, че не е важно колко на брой са протестиращите.

"Не само, че съм забелязал, че е имало протест - ние създадохме необходимата организация, така че протестът да протече по реда на законите на страната. Да няма телесни повреди на гражданите и служителите на реда. Полицаите проявиха изключително толерантно поведение към протестиращите. Работиха без щитове и други средства за личната им защита", заяви вътрешният министър.

Рашков съобщи, че дори е получил благодарствено съобщение от председателя на парламентарната група на "Възраждане" Костадин Костадинов за това, че полицейските служители са проявили "невиждано досега търпение".

"Така полицейските служители дадоха знак на протестиращите, че не са техни противници. Това е важна новост във взаимоотношенията полиция - протестиращи, каквото не се забелязваше преди година или две. Полицаите, участвали в този ден, заслужават поклон за техния стоицизъм и героизъм", смята Бойко Рашков. 

След като вътрешният министър бе изслушан, зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев взе отношение към изказването на Атанас Михнев: 

"Г-н председател, изключително е впечатляващо това, което позволявате да се случва в тази зала. Представител на управляващата коалиция за пореден път да обвинява българския народ, че са "шепа нещастни фашисти". Двама народни представители от ПП си позволиха да заявят това от трибуната. Бъдете така добър, когато се поругава българският народ, поне да проявите малко достойнство - Михнев да бъде изгонен официално от залата. Срамувам се от този човек."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!