Комисиите в НС остават без шефове поне още седмица, ПП-ДБ отново поискаха правната

Йорданка Веселинова 10 май 2023 в 16:11 1109 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стою Стоев, ПП-ДБ

Най-вероятно и тази седмица парламентарните комисии ще останат без ръководства, каза пред OFFNews високопоставен представител от ГЕРБ-СДС. 

До тази поредна "нестандартна практика" се стигна заради патовата ситуация около излъчването на правителство. Причината - чака се формирането на мнозинство за кабинет, за да се разпределят и силите в Народното събрание. От утре започват срещите между партиите и Мария Габриел, издигната от Бойко Борисов за премиер с първия мандат, който партията ще получи на 15 май.

На този фон "Продължаваме промяната-Демократична България" днес внесе проекторешение, с което отново поиска парламентарната правна комисия и предлага за неин председател да бъде избран Стою Стоев. Вносители на проекторешението са Николай Денков, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов.

Именно ръководството на правната комисия бе в основата на т.нар. "джентълменско споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. С него Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) стана ротационен председател на НС, а Стою Стоев трябваше да оглави правната комисия, също на ротационен принцип.

ГЕРБ къса ''джентълменското споразумение'', взеха от ПП-ДБ правната комисия

Миналата седмица обаче, след като политическите сили не се разбраха за ръководствата, по идея на Десислава Атанасова от ГЕРБ депутатите промениха правилника си, за да може да има комисии без председатели. Така от вчера, когато текстът бе обнародван, Росен Желязков свиква комисиите и определя дневния им ред. Временни председатели пък стават бившите шефове на комисиите. Така правната комисия, иначе договорена с ПП-ДБ, отново отиде при Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Пред OFFNews както представители от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС изразиха съмнения, че проекторешението за избор на Стою Стоев за председател на правната комисия ще се гласува тази седмица. Очаква се това да се случи с избора на ръководства на останалите комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови