Коларова: ПП води самоубийствена политика по модела на ИТН

OFFNews 06 април 2023 в 11:14 3999 8

Проф. Румяна Коларова

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Проф. Румяна Коларова

"Със сигурност ситуацията е в резултат на действията на всички. Самите избиратели наказват част от партиите в парламента. (...) Позицията на "Продължаваме промяната", която ги води към по-силен електорален срив, е, че те ще действат по логиката на ИТН. С други думи: "Ние искаме да предлагаме кабинет, някакви експерти, няма да се консултираме с ГЕРБ, а те ако искат - да ни подкрепят." Такава позиция в някои отношения е самоубийствена. По същество е същата позиция, която Слави Трифонов имаше преди година и беше доста силно наказан."

Така политоложката проф. Румяна Коларовa коментира пред bTV резултатите от парламентарните избори на 2 април. По думите ѝ изход от политическата криза трябва да се търси вън от всички клишета, които се повтарят, а именно - внимателно премислен експертен кабинет с акцент върху мандата, с който да бъде осъществен.

"Едно е ясно - ако се предлага кабинет, той не може да бъде от ярки политически фигури. Няма съгласие с чий мандат ще бъде и как ще бъде определен съставът му", каза тя. Според Коларова пресконференцията на Бойко Борисов е била отговор на изявлението на ПП, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

"За пети път виждаме как едни партии, които се опитват да извлекат максимална изгода от ситуацията, инкасират максимална загуба. И се надявам разумните хора в ПП-ДБ да си дават сметка, че следващият ход, ако търсят максимална полза, ще доведе до катастрофална загуба за тях", каза Румяна Коларова.

В студиото бяха поканени и други коментатори на ситуацията след вота. Един от тях - политологът Христо Панчугов - каза, че е крайно време политическите формации да понесат отговорност, защото са търсили дивиденти от радикализацията на обществото:

"Проблемът тук дори не е, че няма правителство, а че няма алтернативен план. Дори тези, които не искат да направят правителство, не могат да кажат как ще се излезе от тази ситуация. Докато не видим алтернатива, самият отказ сам по себе си не носи нищо".

Димитър Ганев от изследователския център "Тренд" смята, че по-скоро няма да има разцепление в обединението ПП-ДБ. Според него е малко вероятно първите две политически сили ГЕРБ и ПП-ДБ да се споразумеят. 

"Възможността за предсрочни парламентарни избори стои на дневен ред. Има и трета възможност, за която Борисов загатна - експертен кабинет на малцинството, който по определени теми - Шенген, еврозона, Украйна - да бъде подкрепян от ПП-ДБ, а по другите - от БСП. Това би било нестабилно управление с много проблеми", предупреди Ганев.

Политологът е на мнение, че името на министър-председателя не е толкова важно, колкото конфигурацията, която ще подкрепя кабинета в Народното събрание:

"В предходния парламент нямаше обструкции около фигурата на проф. Николай Габровски, но това не означаваше, че само около неговата фигура можеше да се събере мнозинство. (...) Очевидно е, че премиерът не би бил лидер на партия. Кой ще е министър-председател е вторичен въпрос. Важното е кой ще го подкрепи и на базата на какви приоритети".

Социологът Кольо Колев смята, че потенциално управление от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН би било идеално мнозинство, което ПП-ДБ да атакуват. Той заяви, че съставянето на политическа коалиция и мнозинство в тази ситуация изглежда невъзможно: "От друга страна на обществото толкова му е писнало, че трябва да се състави правителство", каза Кольо Колев. По думите му шансовете са или експертно правителство или избори.

"Борисов демонстрира диалогичност и кооперативност, търси нещо съвместно - абсолютно правилно от негова гледна точка. Това му носи съответните дивиденти по простата причина, че обществото дори да не харесва Борисов, в крайна сметка вижда, че трябва да се състави правителство. Борисов усеща накъде духа вятъра и играе тази игра", коментира Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

06.04 2023 в 13:07

Ще правиш нова партия ли, гербер@ст?

12078

4

edin slep

06.04 2023 в 12:10

Борисов продава на публиката стабилност, макар и в мизерия. Има все още живи милиони хора, които я помнят тази формула от края на комунизма - бяхме бедни, но заплатата си пристигаше на тази дата, нямаше свобода, но пък цените в магазина си бяха едни и същи с години. На тях това си им харесва и Борисов и хората зад и около него го знаят добре.

ДБ и ПП трябва да предложат на ГЕРБ експертно правителство с няколко задачи - военна помощ за Украйна, подготовка за Шенген и Еврозоната. На ГЕРБ ще им се каже - не може да крадете, но за тази една година няма да ви закачаме.

Иначе избирателната активност може да спадне до 20 процента и тогава ГЕРБ и ДПС ще имат смазващо мнозинство на изборите, защото имат силна мобилизация.

75

3

230 млрд баксов

06.04 2023 в 11:52

Тази другарка отдавна се продаде на мутрата и престане да бъде авторитет в демократичното пространство.

Катастрофалното за ПП-ДБ ще бъде да приемат прегръдката
на черната вдовица Борисов.

Веднага стават политически труп.

Както много други преди тях - Яне Янев, НФСБ, МВРО, Атака.

И ще унищожат последната искрица надежда за европейско развитие на България.


2099

2

Mateevk

06.04 2023 в 11:41

Борисов си играе същата игра. Кажете кои области искате за местните избори, та да не издигаме там наши кандидати. Почти същото като - Ако направите правителство и не ви стигат няколко гласа, ние ще ви дадем. Ей това е нивото на Борисов. Жалко и унизително е за тези, на които предлага подобни неща, за самия него и за всички нас.

-1650

1

ob1

06.04 2023 в 11:23

Професорката как я мисли тая работа? ГРОБ да ги плюят две години и всеки ден да обясняват как не разбират и са аматьори, как са счупили държавата и накрая да искат подкрепа от тях?!? Що за идиотия?
 
X

Да помогнем на украинските деца!