Кой как ще гласува за новия заем

OFFNews 24 февруари 2015 в 22:55 6533 6

Снимка БГНЕС, архив

Много изгодно е в момента да се вземе заем, но не за саниране или за наливане в нереформирани системи. Това е наливане на пари в продънени каци, каза Константин Проданов от Гражданския съвет на АБВ в предаването "Референдум" по БНТ, където представители на партиите в НС обсъждаха предложения нов заем от 16 млрд. лева.

Той обясни, че АБВ утре ще гласува против дълга и аргументира позицията по следния начин:

"Това, което нас ни притеснява, основно е свързано с размера на дълга и как ще се изразходва. Размерът на дълга, особено в тази част, в която се предвижда, че трябва да се погасява стари задължения, за нас е доста надписана, с около 3 млрд. лв. При всички положения държавата има нужда да тегли заем в определен размер, но не в този обем, в който управляващите искат".

В дискусията участваха още Диана Йорданова – депутат от ГЕРБ, Димитър Горов – депутат от БСП, Алиосман Имамов - ДПС, Корман Исмаилов - депутат от Реформаторския блок, Емил Димитров – депутат от Патриотичния фронт, Светлин Танчев - БДЦ, Илиан Тодоров - депутат от “Атака”.

Емил Димитров заяви, че все още не е ясна позицията на Патриотичния фронт дали ще подкрепят тегленето на заема.

„Има много неща, които са „за“, и много неща, които са „против“. Мога да изтъкна тези, които са „за“ – първо, това не е заем в момента, и не е 16 млрд. Не е заем, защото утре трябва да се гласува процедура, по която при необходимост да се изтеглят за следващите две години по 2 млрд. за дефицит“, каза той.

„Позицията на ПГ на БДЦ е непроменена и смятаме, че трябва да се въздържим. Проблемите са няколко – няма прозрачност за избора на консорциум от банки, която ще изкара тази емисия на пазара, и няма яснота как да се изразходват тези средства“, обясни Светлин Танчев.

„Разчитам на разума на българските политици, които преди всичко утре ще покажат дали са истински държавници, или използват темата за една рутинна процедура, за да черпят политически дивидент с оглед на предстоящите местни избори, а при някои колеги – с оглед на това, че им предстои пленум. Но не мисля, че това трябва да е мотивът, на базата на който да се вземе правилното решение“, заяви Диана Йорданова. ГЕРБ, разбира се, ще подкрепи тегленето на новия заем.

Димитър Горов от БСП каза, че единственото отговорно гласуване утре е против изтеглянето на заема.

ГЕРБ си правят буфер за следващи години, искат да се разпише празен чек, без да има яснота, каза Горов. По думите му заемът увеличава дълга на страната с грандиозните 32% от БВП, което ще натовари плащанията на държавата ни и ще заробва поколения българи. Той призова българите да излязат на протест срещу тегленето на този дълг.

Димитър Горов твърди, че благодарение на БСП е започнал дебатът по намерението на упраляващите да теглят огромната сума от 16 млрд. лв. „За разлика от нас, други политически сили искаха тихомълком да изтеглят тези пари, без да дадат каквито и да е обяснения, за какво конкретно ще бъде похарчена тази сума”, коментира той.

Реформаторският блок влезе в това управление с ясното съзнание, че трябва да осигури политическа и финансова стабилност, да гарантираме работата на социалните системи, откъдето изтича много ресурс, да поддържаме проевропейската политика на страната и разбира се – дълбоки реформи. За тази цел това, което се предприема, е по-средносрочно, което обхваща управлението на дълга за три години и включва съответните дефицити. Тази година влязохме в свръхдефицит, каза Корман Исмаилов.

РБ ще подкрепи тегленето на новия заем от 16 милиарда лева.

В света няма държава, която да не ползва кредити. Напротив – най-развитите държави имат най-голямо дългово бреме по отношение на брутния вътрешен продукт, каза Алиосман Имамов от ДПС.

Проблемът е в това, че ние тази година прилагаме нова финансова схема за ползване на дълг, който обхваща тригодишен период. Никой не си направи труда – нито финансовият министър, нито представители на управляващите, да обяснят какво е предимството на този нов подход, какво печели държавата и какви са й интересите, добави Имамов. ДПС ще гласува против новия дълг.

Илиан Тодоров обеща, че "Атака" не само ще бъде в пленарна зала, но и ще гласува против новия заем.

Ние от "Атака" казваме твърдо: „Не на този военен заем“, заяви Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews