БДЦ не са против нов заем, но искат "яснота за какво отиват парите"

OFFNews 24 февруари 2015 в 22:17 3482 1

„Обсъдихме заема, чието теглене се очаква да се гласува в Народното събрание утре. Ние изразихме нашата позиция – повече яснота трябва да има за какво отиват тези пари. Като цяло не сме против, че България трябва да вземе заем, че трябва да се възползваме от исторически най-ниските нива на лихвите и най-евтиния ресурс, който е възможен и това е заемният ресурс. Искаме обаче малко повече яснота за това в какво ще се вложат парите. Дори да са повече, трябва да носят някакви приходи на държавата, да се вдига БВП за да може да си плащаме лихвите в бъдеще.“

Това заяви съпредседателят на ПГ „Български демократичен център“ Светлин Танчев след срещата с президента Росен Плевнелиев.

На срещата присъстваха още Красимира Ковачка (съпредседател на ПГ БДЦ), Румен Йончев (зам.-председател на ПГ БДЦ), Росен Петров и Стефан Кенов (секретар на ПГ БДЦ).

Имаме желание г-н Плевнелиев да инициира кръгла маса или дебат на тема „Референдумите и законодателството в сферата на референдумите“, за да може наистина те да бъдат практични и реални. В момента хората гласуват, а няма никакъв ефект от техния вот при така създаденото законодателство, каза Танчев.

Реформата във водния сектор не може да бъде отлагана повече, тъй като това не е добре за българските градове и села, а и Европейската комисия ще е безкомпромисна към България, коментира президентът Росен Плевнелиев по време на срещата.

„Надявам се този парламент да има пълен мандат. Правилният прочит на народния вот е: седнете, обединете се около смислените за нацията приоритети и работете по тях“, подчерта президентът, който прогнозира трудна 2015 година, заради рекордния брой международни кризи и заради все още ниския икономически растеж.

От коалиция БДЦ посочиха пред държавния глава, че са "конструктивна парламентарна опозиция и подкрепят всяко разумно предложение, което допринася за повече стабилност".

Пред представителите на БДЦ президентът Росен Плевнелиев припомни, че е против президентска република и отново определи парламентарната демокрация като едно от големите постижения в най-новата история на страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews