Лена Бориславова: България ще получава дългосрочно газ на по-ниски цени от руските

"Лъжа или непознаване на фактите са твърденията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на "Газпром".

Ангел Марковски Последна промяна на 15 май 2022 в 11:56 8036 16

Снимка БТА/Минко Чернев

България се нуждае от от 12 до 20 танкера газ на година. Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром".

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова. Допълнително се обследват варианти за доставка на синьо гориво от Туркменистан и Египет.

"Посещението на министър-председателя в САЩ показа, че българската държава успешно договаря по-ниски цени за природен газ и затвърди мястото си на международната сцена като държава, която отстоява собствените си интереси и преговаря с различни партньори, за да осигури устойчивост на доставките си." - каза Бориславова.

Тя допълни, че премиерът Кирил Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Това, според нея, опровергава твърденията на предишните управляващи и на предишното ръководство на "Булгаргаз", че е невъзможно да получим пълните количества без интерконектора.

"Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро. Докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос чрез подписването на анексите, чрез които са се отказвали от доставки на азерски газ." - каза Бориславова.

Тя изтъкна, че новите дългосрочни договори за доставка на газ ще бъдат подписани директно от "Булгаргаз" без посредници и то на цена, по-ниска от тази на "Газпром".

"Лъжа или непознаване на фактите са твърденията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на "Газпром". "Булгаргаз" сключва директно всички договори за доставки. Дългосрочните договори ще бъдат пряко с компаниите без посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на "Газпром". А когато започнем да получаваме първите количества азерски газ от юли, тя ще е с 4 пъти по-ниска от средната в Европа." - уточни Бориславова.

Във връзка с преноса на руски газ към Сърбия и Унгария Бориславова изтъкна, че България е коректна държава и ще изпълнява ангажиментите по международните си договори. Транзитът ще продължи, освен ако не настъпи форсмажорна ситуация.

На този етап няма икономически или правни съображения за национализация на стратегически обекти като рафинерията в Бургас, подчерта Бориславова.

"В момента, в който националната сигурност е нарушена, или имаме някакво неизпълнение от страна на съответните субекти, тогава може да се мисли по въпроса. Но превантивно да тръгнем да национализираме стратегически обекти без да има нужда от това, не мисля, че е необходимото действие, което дължим на обществото." - допълни началникът на кабинета на премиера.

Бориславова отрече и да има силен външен натиск върху България по казуса със Северна Македония. Тя смята, че у нас се провежда опит за вътрешнополитическа дестабилизация по темата за югозападната ни съседка.

Лена Бориславова беше категорична, че кабинетът води единна политика спрямо Северна Македония. Бориславова отдаде изказванията на външния министър Теодора Генчовска за различия между МВнР и външнополитическия екип на премиера като "грешка на езика".

"Външната политика на България се води от МВнР - тоест, от Теодора Генчовска. Винаги тя лично или нейни заместници придружават премиера и тя лично потвърди, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го отдавам на грешка на езика. България поддържа единна външна политика спрямо Република Северна Македония.

Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави.

"Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата." - каза тя като уточни, че междувременно външните министерства на двете държави продължават активно разговорите.

Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон, който в момента се подготвя от Министерство на правосъдието. Разследване на OFFNews, публикувано в петък, показа, че семействата на близки до Путин политици от санкционния списък са купували и продавали безпрепятствено имоти у нас. Законопроектът ще конкретизира процедурата и отговорния орган за това, обясни Бориславова. 

Антиинфлационният пакет на правителството, който предстои да бъде представен, ще бъде усетен от всички хора у нас, каза Лена Бориславова. Процедурата по отпадане на акциза за тока и газа вече е в ход. Очаква се тя да отнеме повече от месец. Задействана е и процедурата по вдигане на прага на регистрация по ДДС на малки и средни предприятия на 100 000 лв. С актуализацията на бюджета ще се повиши и социалния праг, за да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи.

Внесен е и законопроект, който да позволи актуализация на цените на възложените обществени поръчки, в случаите, в които, поради инфлацията, цените на пазара не съответстват на икономическия смисъл за завършването на започнати проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-528

19

BoraBora

15.05 2022 в 23:28

Когато си тъп и се правиш на умник е много смешно. Гугул ли си или галош не знам, но разбирам, че си много тъп. Има наука за намаляване на транспортните разходи и от там увеличаване на печалбата. Кой ти говори, че газа се кара в САЩ. Преди малко четох нещо от Тъпото Киро. Нямал да каже коя е фирмата, каква е цената и къде ще разтоварят корабите. Ама накрая цената щяла да бъде съпоставима с руския. Явно експертите ще излязат прави, че доставката ще бъде минимум с 30% по скъпа. Това не е много страшно, по страшно е, че няма прозрачност. Тези са поредните продажници. Гугъл наясно ли си какво става по бензиностанциите в САЩ. И най интересно, че американския президент официално обявя за виновен за това положение Путин. Кого ще спасяват американците: собствените си кожи или тези на едни продажници, които могат да замянят с още по продажни с едно щракване.

-1267

17

Johnny B Goode

15.05 2022 в 19:16

Това че Бората говори наизуст и по опорки е ясно.
Русия има съоръжения за LPG и произвежда известно количество, но клиент и е Китай.
Да се говори, че американски фирми купуват втечнен газ, карат го US после но го продават на нас на преференциални цени е смехория.
Бората, и научи се как се пише евро и гей. Че ми писна от неграмотни балкански "мъжкари".

1000

16

Блейк7

15.05 2022 в 18:56

BoraBora говориш откровени лъжи - Русия НЯМА съоръжения за втечняване на газ!

-528

14

BoraBora

15.05 2022 в 17:36

Един евтогей ми се прави на интересен. Но то освен пропагандни статии е хубаво да се четат статии на експерти и от двете страни. Русия продава втечнен газ и основните купувачи са американски фирми. В последните години САЩ настигнаха и изпревариха значително Русия по производството на газ. Благодарение на шистовия газ. Но какви са последиците. Сега в България отново експерти надигат глас колко сме богати на шистов газ. Готови сме да си затрием природада но да угодим на началниците. А нещата са много лесни. Ние употребяваме малко количество газ и можем да си позволим да купуваме и по скъп газ. Ще има негативни последици за някой производства. Но всичко трябва да е прозрачно, а не да ни облъчват с разни измислици. Няма как дадена стока с такова търсене да има такава голяма разлика в цената-4 пъти. Няма луди да продават и няма луди да им позволят да продават.

-5709

12

Един

15.05 2022 в 17:27

Естестно че лъжат, спуснали съм им задачи и ги изпълняват на всяка цена.

-1267

11

Johnny B Goode

15.05 2022 в 17:05

Бората, така ли каза онази жена на пазара за американските фирми и руския LPG?
Сигурно е права. Тъй каато американците произвеждат само 5 пъти повече LPG от Русия, схемата е следната. Тези фирми го карат кървавия руски газ до Америката, там го втечняват и после го препродават на България и други балъци като демократичен американски газ.
Ама ти не се притеснявай, руският газ е форевер. Венсеремос!

-1267

10

Johnny B Goode

15.05 2022 в 16:54

Злото псе, явно много ги разбираш това борсите, фючърсите и другите инструменти на капитализма.
Я вземи обясни тогава що борсовата стока руски петрол се продава с 40-50 долара отстъпка, или иначе казано 40% под борсовата цена.
Благодаря предварително.