Кметът: Топлофикация София подаде иск срещу строежа в Младост

OFFNews Последна промяна на 18 август 2016 в 09:11 5539 0

Снимка бТВ

Има нарушение в издаването на строително разрешително в столичния квартал „Младост 1”. Районният архитект е пропуснал да уведоми Топлофикация. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по бТВ. 

Плановете на мястото на детска площадка да се появи нова сграда предизвикаха протести и доведе до оставката на районния кмет на „Младост” Цвета Авджиева. „Топлофикация подаде искане за отмяна на разрешението за строеж. Оттам нататък трябва да се търси трайно решение по отношение на собствеността на тези терени”, допълни още Фандъкова.

Тя благодари на жителите на квартала за разговорите, които е имала с тях, но изрично подчерта, че всеки случай със застрояване е различен. „Решенията в такива ситуации са две – или да се намери подходящ терен, който да се даде на собственика като обезщетение, или да се започне процедура по отчуждаване, но всичко това става със средства на общината”, поясни Фандъкова. 

За велоалеите 

„Внукът ми кара колело, но не навсякъде има изградени велоалеи или добри такива. Полагаме големи усилия през последните години, всички ще се съгласят”, смята Фандъкова.

По думите й не навсякъде е възможно да се изградят велоалеи, но Столична община прави всичко, за да може това да се случи.

„Когато се нарушават правилата е по-бързо, но не е по-безопасно”, смята Фандъкова.

По повод новоизградената велоалея на бул. „Витоша” от Националния дворец на културата до Южния парк, която удължава трасето на велосипедистите, кметът каза, че ако вело организациите имат предложения за нея и трасето й, може да се направят корекции.

„Това е над километър велоалея в двете посоки, сега предстои да се сложат и обезопасителни колчета. Няма как всичко да се направи изведнъж”, допълва Фандъкова.

За хотел "Маринела" в София

„Промените на Японския хотел за абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Кметът на район Лозенец е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж. Другият проблем, с който от Столична община сме напълно солидарни, е искането за строителство на 10 етажно тяло на мястото на тенис кортовете”, допълва още Фандъкова.

Тя каза, че преди няколко дни е било получено становище от Министерство на културата, че Японският хотел не е паметник на културата. Очаква се главният архитект на съоръжението да обжалва това решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови