Кметът на Младост против новия закон за застрояването на София

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2017 в 13:05 8278 2

Снимка Архив

Кметът на Младост Десислава Иванчева се обяви против новия Закон за устройство и застрояването на Столична община, внесен в парламента от депутати от ГЕРБ. Промените са изготвени от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков. 

Жителите на Младост и районната администрация не са уведомени по никакъв начин, въпреки че в мотивите към закона се твърди, че той е съгласуван с кметовете на райони в Столична община. Това не е съвпада с истината, поне за Район „Младост", се казва в текста от екипа на Иванчева. Сред въпросите, които отправят към депутатите, е и един за зоната за строителство на небостъргачи, която "включва в голямата си част комплексът на БАН. За приватизация и небостъргачи ли сте го предвидили?". 

Ако се приеме този закон, той съществено ще засегне територията на района, тъй като предвижда зона за много високо строителство – между бул. „Александър Малинов", бул. "Христофор Колумб", бул. "проф. Цветан Лазаров", ул. Обиколна, граница на район "Младост", р. Искър, бул. „Цариградско шосе", ул. „Обреща", бул. „Самоковско шосе", бул. „Андрей Сахаров", ул. „Ресен", ул. „Анна Ахматoва"* .

Почти 80% от тази зона е разположена на територията на район "Младост", уточняват от кметството. 

Иванчева е внесла днес в парламента възраженията си като кмет на пряко засегнатия от новия проектозакон район „Младост". Те са: 

"Внесеният проект на ЗИДЗУЗСО има сгрешена насока и ред други недостатъци. Най-важното е, че променя трайно условията за развитие на града, определени с Общия устройствен план на Столична община, без да е спазена процедурата за негово изменение, която изисква провеждане на обществени обсъждания във всички двадесет и четири района на общината и ред други консултации и спазване на екологичното законодателство. 
Като кмет на Район „Младост" настоявам, преди разглеждането му от народните представители в председателстваната от Вас комисия да бъде съобразен с финалните резултати по "Визия за София", които се очаква да бъдат приети от СОС през есента на 2018 г. След това Законопроектът да бъде подложен на обществени обсъждания съгласно чл. 127, ал. 1 от ЗУТ и на необходимите екологични преценки. 

Настоявам, също така, към проекта да се изработят и обсъдят симулации на бъдещия трафик и да се изясни развитието на останалата инфраструктура. 

Категоричното желание на жителите на района е да се запазят съществуващите в момента озеленени площи и по възможност да се осигурят и облагородят нови, което да залегне в проекта." 

Според промените в Закона небостъргачи ще се извисяват в две ситита - двустранно на Околовръстното при ж.к. Люлин и на бул. "Цариградско шосе" от кръстовището на 7-ми км до р. Искър. Поправките целят да въведат регламент в зоните без максимални стойности за кота корниз(височина) на сградите. В тях се определят за централната градска част до 50 метра, а за териториите със съществено значение за гледката към Витоша - в рамките на Околовръстното до 75 м, извън него - 15 метра.

В останалата част на столицата регламентираната височина е 125 метра. 

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги, предвижда още законопроекта. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8678

2

ovgun

26.10 2017 в 15:14

Тази ще излезе най-смелата от всички политически мижитурки, които дума не проронват за поредното застроително безобразие на ГЕРБ. Едва ли ще я оставят още много да им мъти мутренските планове.

22092

1

Стефан

26.10 2017 в 13:37

Е, браво. Значи от Академията на науките, ще правим блато за офисен планктон ...

А тия верно не са наред. То и сега, без всякакви небостъргачи, в часовете пик, там всички булеварди просто стоят и не мърдат. В мъртви задръствания.