Кирил Петков отговаря на Велкова: Жалки и нелепи опити за политически внушения

OFFNews 16 март 2023 в 13:50 6331 6

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков

"Когато числата говорят, опитите за политически внушения и манипулации изглеждат жалки и нелепи" - с тези думи бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков отговори на служебния финансов министър Росица Велкова.

Вчера, по средата на предизборната кампания, тя заговори за свръхдефицит и риск от фалит на държавата. По-късно БНБ излезе с позиция, в която определиха твърденията на финансовата министърка като "некомпетентни и безотговорни", а днес, по-малко от 24 часа след въпросното изявление Велкова даде заден и каза, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Експремиерът Кирил Петков коментира казуса в пост в социалните мрежи. Според него цитираните данни от Велкова целят да уплашат хората две седмици преди изборите:

Ако погледнем месечните отчети на основни показатели по държавния бюджет този януари спрямо същия период на миналата година, няма как да не забележим, че приходите от ДДС са паднали с 100 млн. лв., въпреки че заради ръста на номиналния БВП, ДДС трябваше да се повиши с 300 млн.; приходите от мита и митнически такси са паднали с 22%; фискалният резерв обаче се е качил от 11 на 16.5 млрд. лв.

Неслучайно вчера БНБ ясно заяви, че изказването на г-жа Велкова е безотговорно и некомпетентно! Защо е безотговорно? В момента фискалният резерв е един от най-големите за последните 30 години. Да плашиш със заеми от Международния валутен фонд и със смяна на курса лев-евро е безотговорност, която граничи с безумие. С толкова голям резерв валутният борд е по-стабилен от всякога. Защо е некомпетентно? Очевидно е, че министерството на финансите не успява да събере ДДС и митнически постъпления и за да прикрие своята некадърност, ще кара ресторантьорите, превозвачите и другите министерства да покрият дупката, пише още Петков.

По-интересният въпрос е: защо това се случва две седмици преди изборите? Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

7

wakeup

16.03 2023 в 16:49

Трябва да се мобилизираме и да смажем тази шайка на изборите Трябва да разберем най после че всичко зависи от нас и да гласуваме Ако не ги смажем сега те ще ни смажат за пореден път

1020

5

bugomix

16.03 2023 в 16:04

Поредното вмешателство на Радев в изборния процес! Импийчмънт!

1000

4

Юда

16.03 2023 в 14:18

Тази патка е скандална. Осъзнавате ли, че служебното правителство вече е на власт по-дълго от бившото на ПП. Но някакси все пак ПП са виновни за всичко и за винаги...

1005

3

Диоген

16.03 2023 в 14:16

кратко и ясно обяснено Moirae.браво.
дано поне една куха глава те разбере.

4038

2

Moirae

16.03 2023 в 14:12

Това правителсто, което служебно е дошло на власт, още от началото се сгуши с гербаджиите и депесарите, накратко с мафията. Кое ги обедини? Кремълският модел за правене на пари и власт: голяма корупция и зависимости, безнаказаност и некомпетентност до откат, и маса шум, смут и страх - да не би случайно някой да се ориентира правилно.

1005

1

Диоген

16.03 2023 в 13:56

"По-интересният въпрос е: защо това се случва две седмици преди изборите? Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?"
е кой да е- резидента ще е