Кирил Петков не вярва в зони на влияние. Янев потвърди, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители у нас

OFFNews 22 януари 2022 в 12:17 7236 3

Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивно и партньорско отношение към всички наши партньори в НАТО. Разглеждат се различни опции за подкрепа, решение ще се вземе от Министерския съвет.  

Това коментира премиерът Кирил Петков след церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат на президента Румен Радев по повод искането на Русия НАТО да се изтегли от България и Румъния. Наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията. Няма 2 категории членки на НАТО - всички сме равнопоставени, дискусии от типа едните трябва да правят едно, други друго, са грешни, допълни Петков.

Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат пълното правомощие да си решават собствената си съдба и собствените си членства и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет го слагаме над всичко", каза още Кирил Петков.

Да не остава впечатление, че някой е посочил с пръст България. Такива изявления се правят регулярно и не трябва да сме толкова чувствителни. Решенията на България и Министерството на отбраната ще бъдат съобразени с националния интерес, заяви министърът на отбраната Стефан Янев. 

Той каза още, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие от други страни в НАТО на българска територия ще бъде направена с български сили. Янев потвърди, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България, като те ще са за охрана на българското небе. „Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото. Испанският контингент ще дойде с изтребители „Юрофайтър – Тайфун“, а холандския контингент – с изтребители F-35“, уточни Янев. 

П

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови