Кирил Петков: Навсякъде има наслагвани проблеми, а сега всички искат бързо решение

OFFNews 20 януари 2022 в 16:59 4097 3

Имам чувството, че последните 30 години не е ясно кой какво е правил - нямаме път до Македония, няма железници и полети до там, в образованието има толкова казуси, които трябва да се решат. Навсякъде има проблеми, които са наслагвани, а сега всички искат бързо решение. Хубаво е, че се заемаме и сме запретнали ръкави, правим го отборно.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерски съвет. Той отново успокои бизнеса, че сметките за ток за февруари ще бъдат намалени.

Според него новият здравен модел за COVID-19 дава своите ясни резултати: "Не затваряме нито една от областите и бизнесите. Държим на етап две с риск за етап три, защото всичко се базира главно от капацитета на интензивните легла. За първи път имаме ясна прогноза. Интензивните легла не се запълват с опасна скорост". 

Петков съобщи, че на заседанието е дискутирана и сигурността на язовирите. По думите му има огромен наследен проблем. Министерствата на икономиката, на околната среда и водите, на земеделието, на отбраната дори и на регионалното развитие ми са собственици на някакъв водоем. 

"Няма обща стратегия как да се управляват, всяко министерството се е спасявало поотделно. Има ключови рискове и кризисни обекти, които трябва да се управляват", допълни той.

Стана ясно и че ще има обща работна група за ясен механизъм за управление, в която ще се включват всички министри, които имат водни обекти.

Премиерът каза още, че трябва да има законови промени за язовирите, защото нормативната уредба не е ясна: "Има обекти с повече от един собственик, непредадени язовири от общини към министерства - абсолютна бъркотия е. Наследяваме един ужасен пъзел от неуправляеми добре обекти, от които има реален риск за населението".

Според него има индикации, че ако не се вземат мерки за язовир "Огоста" в следващите месеци има опасност ситуацията да стане критична. Няма регистър на всички язовири, нито стандартизация кой колко е опасен.

По думите му има около 180 язовири, които се ремонтират, без да е ясна документация, по какъв начин се ремонтират и много от парите ги няма. "В ДКК тези 500 млн. лева, които в последствие са увеличени на 600 млн. лева, и са дадени, ги няма. Язовирите не са ремонтирани", съобщи Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

20.01 2022 в 17:31

разгеле, дочакахме някой да говори за отчетност и единен поглед. а дано!

Мачкай, Кире