Петков успокои бизнеса, че сметките за ток за февруари ще бъдат намалени

Ангел Марковски 20 януари 2022 в 15:35 1903 2

Снимка Правителствена информационна служба

Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигани и няма да се вдигнат, докато има мораториум. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание, коментирайки високите цени на електроенергията.

"По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база новите цени, които бяха сложени през миналото лято. Няма нови цени за битовите потребители. В момента работим много усърдно за това, когато махнем мораториума, да няма никакъв остър скок в тези цени".

"Бизнесът е компенсиран със 110 лв. от бюджета за ноември месец, със 130 лв. за декември месец. Сложили сме таван до 250 лв., в зависимост от пазарните цени, по механизма, който днес ще обсъдим, за януари", допълни още той. Премиерът обясни, че държавната помощ за бизнеса за месец декември ще влезе в сметките за електричество, които фирмите ще получат в началото на февруари.


"Да се успокоят всички, че цените, които ще плащат за ток, ще бъдат намалени в следващата им сметка, за газа - по същия начин. Имаме помощи, които и за декември, и за януари ще се отразят в сметките, които ще се видят в началото на февруари", каза още премиерът.

26,77 лв. за мегаватчас през декември и 42,33 лв. за януари е компенсацията на домакинствата, използващи газ, стана ясно след заседанието на правителството. 

Според Петков новият вариант на вируса Омикрон има голямо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла.

„Заради новия здравен модел, който изготвихме много от областите би трябвало вече да бъдат затворени, но не са, защото следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава възможност да реагираме. Мерките остават много меки”, каза още Петков.

Кирил Петков припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ идва на посещение у нас.

„Имаме възможността да направим нещо, което през последните 30 години не е правено. Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са изпълнени. Трябва да видим как в най-кратки срокове да имаме влакова линия между София и Скопие.Трябва да се помисли и как да се улесни автомобилният транспорт. Важно е да се помисли и за културния календар. Всичко това ще бъде поставено за обсъждане на правителствената среща на 25 януари. Ще се изготви реален план за това, което искаме да постигнем през следващите шест месеца. Няма да губим повече време”.

Кирил Петков изрази надежда срещите между двете правителства да станат ежеседмични на база различните работни групи

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови