Кирил Петков индиректно призна, че пращаме оръжие на Украйна

Президентът беше твърдо ПРОТИВ доставка на оръжия чрез трети страни, ние бяхме много категорично ЗА - обяснява разрива премиерът в оставка

OFFNews 24 юни 2022 в 10:10 11480 20

Кирил Петков

Снимка ЕПА/БГНЕС

Кирил Петков

Служебно правителство на президента Радев може бързо да сключи сделка с "Газпром" и рязко да намали износа ни за Полша - заявява министър-председателят в оставка Кирил Петков в интервю за "Гардиън", публикувано вчера, но дадено преди гласуването на вота на недоверие, свалил правителството.

От думите на премиера се подразбира, че страната ни изнася оръжие за Украйна през Полша, но той не го казва директно. Предупреждавайки, че България може да се превърне в плаха и "мека държава"* по отношение на Русия, той заявява:

"Страхувам се, че тя (България) ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че твърдата позиция на ниво Европейска комисия и Европейски съвет ще се превърне в много повече предпазна мярка, отколкото в силен глас срещу Русия."

След "износ" в скоби е добавено уточнението "на помощи" от редакцията, но това не са думи на премиера, а интервюиращият не пита какво изнася България за Полша. Но когато говори за разрива между него и президента Радев, станал заради войната на Руската федерация с Украйна, Петков директно заявява, че Радев е бил "много категорично ПРОТИВ доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни", а кабинетът, "ние бяхме много категорично ЗА това".

След като български медии изтълкуваха думите на премиера в оставка като признание за изпращане на оръжие на Украйна, Министерският съвет изпрати следното съобщение:

"Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа".

С други думи, правителството потвърждава, че не изпращаме директно оръжие на Украйна и не отрича да не го правим през трета страна.

На този фон "Гардиън" представя българския президент като пенсиониран генерал и командир на военновъздушните сили, който заяви, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната.

Изданието напомня, че "България зае неочаквано силна проукраинска позиция въпреки традиционните си връзки с Русия, която преди войната доставяше около 90% от природния ѝ газ" и предава коментара по този въпрос на Кирил Петков: "Ние изненадахме всички в Европа и Русия с тази силна политика". Според него вътрешнополитическата криза означава риск България да се върне към "традиционната си роля на мека държава" по отношение на критиките към Русия.

Ако Петков не успее да сглоби нова коалиция, той се опасява от "драстична промяна" в подкрепата на България за Украйна, пише "Гардиън" и цитира Петков да казва, че "едно временно (служебно) правителство може бързо да сключи сделка с "Газпром", в резултат на която България ще се съгласи на рублева схема за плащане на газа и ще бъде по-внимателна в противопоставянето си на войната".

Петков обяснява желанието за сваляне на коалиционния кабинет с корупционни интереси и проруско влияние в България, които "са обединили сили", за да свалят правителството, а "Гардиън" добавят, че официалните мотиви на опозицията за искания вот са вътрешни спорове относно бюджета и въпросът за ветото върху Северна Македония за започване на преговорите ѝ за присъединяване към ЕС. За Петков - отбелязва авторът - тези въпроси са "димна завеса" за "корумпираната опозиция".

"Русия наистина иска да свали това правителство, защото това ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата падат - казва той преди вота. - Това ще бъде чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. А един не толкова силен глас срещу тях по отношение на санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели."

"Гардиън" напомня, че "в един момент (Петков) се договори със съседните Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до съседна Сърбия, което го принуди да отмени посещението". Пред интервюиращия го Петков казва: "Това беше просто решение. Аз взех решение, че той няма да лети. Това е толкова просто".

За 42-годишния Петков, образован на Запад, "руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет". "И може би президентът просто се вглежда в популистките възгледи. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не вижда същия стремеж, какъвто имаме ние, да дадем лидерство по тези теми и да бъдем на един глас с европейските членки и да бъдем възможно най-силен съюзник в НАТО", каза Петков.

Петков обръща внимание и на масовите митинги в подкрепа на правителството, които показват силната подкрепа на улицата, но "в залите на властта войната допълнително е поляризирала страните".

"Войната всъщност показа много ясно кой на чия страна е. Но за съжаление на правителството тя създаде по-голяма нестабилност, защото трябва да се вземат трудни решения."

*"Меката държава" е термин, въведен от Гунар Мирдал в книгата му "Азиатска драма", за да опише общата обществена "недисциплинираност", разпространена в Южна Азия и в голяма част от развиващите се страни, в сравнение с вида модерна държава, възникнала в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

22

Пенчо Прикарчин

24.06 2022 в 15:24

Кър за путин и рашистите!

75

21

230 млрд баксов

24.06 2022 в 14:11

За никой не е тайна. Неслучайно ВМЗ Сопот търсеха още 300 нови работници и вдигнаха заплатите.
Единственото правителство срещу което ДъПъСъ излезнаха на протест пред народното събрание при това заедно с иЗраждане.

2993

20

Гражданин

24.06 2022 в 13:00

Сигурно пращаме. Но подмолно по Андрешковски, без да поемаме отговорност. Типично за кух екс-премиер. И пак за света сме най-верния руски сателит като в соца.

2993

19

Гражданин

24.06 2022 в 12:56

Propaganda, един кух индивид, сложен на премиерски пост от кукловоди, именно защото е кух, по дефиниция нищо не може да осъзнава.

2051

17

Propaganda

24.06 2022 в 12:49

Май за първи път ще има глас за Кирил. Осъзнава ги нещата, момчето: за България има само два пътя...Европа или руската кочина на кремълския лилипут.

2993

16

Гражданин

24.06 2022 в 12:43

Анал..., запазването ти на московски трол е като по учебник. Епитети и нула аргументи. Затова и матушката ти изчезва сега пред очите ни, защото и тя като теб е въздух под налягане.

9346

15

Анализи

24.06 2022 в 12:40

Гражданин, толкова си неадекватен и прозрачен, че по-добре да не се изказваш. Само си хабиш мегабайтите.