Катарзис и обети в парламента на празника на Конституцията

OFFNews 16 април 2014 в 11:43 3282 3

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

Приказки за "катарзис" и призиви да се "работи в народна полза" прозвучаха в пленарната зала днес по време на тържественото заседание в чест на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Първо изявление от името на парламентарните групи направи зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева. Тя призова депутатите да бъдат по-смирени и да опитат да се потопят в атмосферата, в която е изработен Основният закон.

"В тази зала господства езикът на отрицанието и противопоставянето, вероятно затова не успяваме да насочим държавата към такъв успех, към който се нуждаем. Нужно е да почетем всеки ред, за да усетим духа на учредителите. Устремът към свободата и възторгът от служенето на общонародните дела е задължителен, когато трябва да се работи в народна полза", каза Цачева.

Председателят на 41-ото Народно събрание подчерта, че днешните политици често си позволяват да загърбват и сами да поругават ценностите, заложени в Търновската конституция.

"Един от главните и най-вдъхновени автори на Конституцията - Петко Каравелов, е казал - с партия се идва на власт, но за партия не се управлява. Днес това звучи толкова вярно и на място, че като че ли ни е трудно да приемем, че е казано преди повече от век. Днес ние всички сме длъжници на тази кауза", каза Цачева.

След ГЕРБ празнична реч произнесе лидерът на левицата Сергей Станишев. Той направи 20-минутна историческа справка, припомняйки на депутатите трудностите, през които е преминал Основният закон.

"Българската конституция от 1879 година е сред най-прогресивните за своето време. Как се случва така, че една новосъздадена държава след 500 години чуждо владичество е способна със слабо гражданско общество без традиции в тази област да изготви такава конституция? Убеден съм, че Търновската конституция изразява в най-голяма степен копнежа на българите от онова време за свобода, върховенство на закона и е ясна декларация за принадлежност на България към Европа", каза Станишев.

Той заяви още, че в последно време българските политици се опитват да извинят собствените си недостатъци с недостатъци на Конституцията.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че днешният ден не "е за фойерверки и помпозност", а за "катарзис".

"Защото днешният парламентаризъм куца от хронични болести, страда от хронични болести. Днес твърде често дори забравяме за етимологията на думата "парламентаризъм". Политическият език се замества от процедурни хватки. Днес сблъсъкът не е чия идея да надделее в името на България, а кой да надделее в сблъсъка на една или друга процедурна хватка", посочи Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!