Парламентът чества 135 години от приемането на Търновската конституция

OFFNews 16 април 2014 в 10:20 2118 0

135 години от приемането на Търновската конституция чества днес българската държава. За честванията в парламента днес се провежда тържествено заседание. То бе уважено от патриарх Неофит, представители на всички вероизповедания у нас, министрите, премиера Орешарски, президента Плевнелиев, вицепрезидента Попова, омбудсмана Константин Пенчев. На честването присъстваха и бивши парламентаристи като Огнян Герджиков, Симеон Сакскобургготски, бившият президент Желзо Желев.

Празничното заседание бе открито от председателя на парламента Михаил Миков. Той прочете реч, в която изтъкна, че 135 години след приемането си Търновската сила продължава да излъчва притегателна сила. По думите му Основният закон на страната продължава да бъде актуален и в модерна България.

"Старее с годините, но не остаряват идеите и достойнствата й. Това е първата Конституция на възродилата се нова българска държава, възкръснала от петвековното отоманско робство. Търновската конституция не е подарена , тя е изстрадана и извоювана в борбите на народа. Корените й тръгват от килиите на Хилендарския манастир, преминават през легиите на Раковски", каза Михаил Миков.

Според Миков Конституцията е имала такъв успех, защото се основава на нравствения принцип - "Където започва свободата на другия, там свършва твоята свобода".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews