Пред гостите на празника ГЕРБ и БСП се скараха за атентата в "Св. Неделя"

OFFNews 16 април 2014 в 10:47 3508 4

Цветан Цветанов

Снимка БГНЕС

В пленарната зала, където днес има тържествено заседание, посветено на 135-годишнината от приемането на Търновската Конституция, ГЕРБ взе думата за процедура. Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов поиска минута мълчание и пред всички официални гости припомни престъпленията на БКП. Лидерът на левицата също не отстъпи пред опозицията и използва случая, за да даде своя прочит на българската история.

"През 1925 военната организация на БКП осъществява най-тежкия терористичен акт в историята на България. На 14 април 1925 е убит ген. Константин Георгиев. В негова чест се прави официално погребение, на което загиват 213 човека, от които 13 генерали, трима депутати. Това е най-големият терористичен акт, осъществяван в България", каза Цветан Цветанов и поиска парламентът с минута мълчание да отдаде чест на "хората, които не позволиха избиването на българската интелигенция".

Лидерът на левицата Сергей Станишев отговори в дипломатичен тон на думите на Цветанов. Той заяви, че въпреки своята демократичност, през годините Търновската конституция е била "нарушавана, погазвана или открито суспендирана". Според Станишев атентата в "Св. Неделя" е част от борбата за спазването на основния закон и правата, заложени в него.

Ето прочита на историята през погледа на Сергей Станишев:

Имперска Русия проявява към България демократичен подход, предоставяйки като основа един демократичен текст. Въпреки това Търновската конституция не преодолява дуалистичната монархия. В този смисъл тя не отразява изцяло завета на Апостола за чиста и свята република.

Въпреки законодателната власт на парламента и поделената министерска отговорност между княза и Народното събрание, България е по-скоро с монархическо, отколкото с парламентарно управление. Това напрежение върху върховната власт на княза, по-късно царя, върху НС, е източник на множество конфликти през времето, когато съществува Търновската конституция.

"Тя е най-дълго действащата - 67 г., но през голяма част от този период тя е била нарушавана, погазвана или открито суспендирана. Демократичната и прогресивни сили са отстоявали нейните принципи и разпоредби. Когато днес отдаваме почит на хора, загинали при един от най-големите атентати в църквата "Св. Неделя" с различни убеждения - нито дяволи, нито ангели, по-голямата част от тях, нека не забравяме,че една продължителна, по същество тлееща, перманентна гражданска война в България започва от 1923 г. с един крайнодесен военен "уч. преврат", резултат от което е убийството на законния министър-председател, избиването на десетки и стотици интелектуалци и народни представители, хора с различно мнение от опозицията, което далеч предшества атентата, чиито жертви днес почетохме. Нека имаме истинската памет за цялата сложност и противоречивост на българската история."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови