Каролев: Първият ден от болничния изобщо да не се плаща

OFFNews 25 октомври 2017 в 09:04 7986 5

Снимка БГНЕС - архив

Първият ден от болничния изобщо не трябва да се плаща. Така ще се сложи край на издаването на фалшиви документи, заяви икономистът Владимир Каролев по Нова тв.

Според него хората масово си взимат болничен само за ден – обикновено в понеделник или петък, за да удължат почивката си през уикендите.

Каролев сравни отсъствието от работа заради мними заболявания с кандидатстването за инвалидни пенсии – колкото повече пари е готова да плати държавата, толкова повече „болни” ще се появяват.

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова пък обясни издаването на много болнични листове с някои законови разпоредби. Тя обясни, че според правилата е длъжна да напише болничен например на шофьор, който вечерта се е напил и на следващата сутрин е неработоспособен. Понятие като фалшив болничен лист няма. В България все още съществува максимата, че всеки е невинен до доказване на противното, заяви д-р Николова. Тя допълни, че болничните листове се обявяват в реално време.

Въпросът се обсъждаше в рамките на предложението в проектобюджета за държавното обществено осигуряване за 2018 г., който предвиждаше да се намали процентът на изплащаното възнаграждение от работодателя през първите дни болничен от 70% на 50%. След острата реакция срещу идеята, кабинетът реши да я оттегли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

25.10 2017 в 10:52

Каролев, кой ти сава трибуна на тебе бе тъпако!!!

10571

2

Hissarion

25.10 2017 в 09:42

Откровената некомпетентност на тези хора е пропорционална на увереността, с която се изказват. За каква държава става въпрос?! Първите три дни от болничния се изплащат от осигурителя и то в непълен размер. Явно е, че не са проблемът злоупотребите, нито изплатените няколко стотици лева от фирмите, а се цели нов удар по трудовите права.

12155

1

Ivo Marinov

25.10 2017 в 09:23

А пък аз предлагам да гласуваме, като който е против тия идеи да иде да ритне Каролев отзад!