Каракачанов смени най-висшия чиновник в МО

Юлиан Христов 16 май 2017 в 12:02 8942 2

Каракачанов смени най-висшият чиновник в МО

Снимка БГНЕС, архив

Военният министър Красимир Каракачанов е уволнил постоянния секретар на отбраната Румен Василев, научи OFFNews от източници в Министерството на отбраната. Това е най-висшият цивилен пост в министерството с 4-годишен мандат.

През кабинета на постоянния секретар се очаква да преминат модернизационните проекти като този за купуването на нови изтребители. 

По информация на OFFNews Василев е освободен без предизвестие на основание на Закона за държавния служител, а заповедта на министъра е подписана на 15 май. Василев ще трябва да възстанови и получените за времето на престоя си получената сума за представително облекло и ще му бъдат изплатени четири дни неизползван платен годишен отпуск.

Сагата около назначенията по върховете на МО започна при служебното правителство, когато министърът на отбраната Стефан Янев смени, назначения от второто правителство на Бойко Борисов постоянен секретар на отбраната Добромир Тотев. Официално се твърдеше, че поводът за смяната на Тотев е изтичането на мандата му. Този ход на служебния министър срещна критика, тъй като се смята, че постоянният секретар на отбраната би трябвало да бъде назначен от редовното правителство.

Очаквано това беше и първата голяма рокада, която направи новият военен министър.

За момента не е ясно кой ще заеме мястото на Василев. Законът за отбраната предвижда новоназначеният постоянен секретар на отбраната да бъде избран "след подбор" от кандидати и след съгласуване с премиера. Неофициално се смята, че фаворит за поста е директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ Антон Ластарджиев. В мандата на служебното правителство той имаше търкания със Стефан Янев и назначения от него постоянен секретар на отбраната. Ластарджиев подаде молба за напускане, която обаче не беше одобрена от министъра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови