Румен Василев е новият постоянен секретар на Министерството на отбраната

OFFNews 04 април 2017 в 14:47 4345 0

Румен Василев е новият постоянен секретар на Министерството на отбраната

Със заповед на министъра на отбраната от 1 април 2017 г. за постоянен секретар на Министерството на отбраната е назначен Румен Василев.

Назначаването на постоянен секретар на Министерството на отбраната се регламентира от Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС), съобщават от МО. Според чл. 79, ал.3 от ЗОВС изборът на постоянен секретар на Министерството на отбраната се извършва след подбор и съгласуване с министър-председателя. ЗОВС е специален закон и изключва прилагането на Закона за държавния служител по отношение назначаването на постоянен секретар и по-специално прави неприложимо провеждането на конкурс за тази длъжност.

Извършването на подбор за длъжността „постоянен секретар“ е разпредено със заповед на министъра на отбраната, в която е предвидено до подбор да бъдат допуснати всички служители на Министерството на отбраната, които отговарят на условията на чл. 79, ал. 2 от ЗОВС. За сравнение при извършване на подбор за тази длъжност през 2013 г. са били допуснати само служители, които са заемали ръководни длъжности в Министерството на отбраната – директори, заместник-директори и началници на отдели, обясняват от министерството.

След приключване на подбора предложението за назначаването на Румен Василев на длъжност „постоянен секретар“ е съгласувано с министър-председателя, след което е издадена заповед за встъпването му в длъжност. 

Василев заема поста, след като мандатът на предшественика му Добромир Тотев изтече. Постоянният секретар е най-висшата административна фигура в министерството. През него трябва да минат всички важни решения относно проектите за превъоръжаване на армията. В момента в ход са два от тях - за купуването на нови изтребители и за нови патрулни кораби, като общата цена и на двата проекта е близо 2.3 млн. лв. Очаква се скоро да бъде даден ход и на проекта за бронирани машини за пехотата, който възлиза на около 1.2 млрд. лв. 

Лично президентът Румен Радев се закани да следи отблизо как протичат процедурите по проектите за модернизация.

Добромир Тотев пък зае поста, след като министърът в оставка Аню Ангелов при първото правителство на ГЕРБ, освободи тогавашния постоянен секретар Николай Милков само два дни след оставката на правителството на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови