Каракачанов с 6 условия, за да подкрепи Конституцията на ГЕРБ

OFFNews 25 август 2020 в 13:26 4435 3

ВМРО ще подкрепи проекта за конституцията на ГЕРБ, само ако в него влязат шестте точки на Каракачанов. Настояваме за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и Президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие, съобщиха от партията. 

Единственият консенсус с ПП „ГЕРБ“ по време на консултациите днес бе относно преамбюла на Конституцията, който предложихме, извън него другите неща останаха отворени за дискусия, уточняват от ВМРО. 

Предложения за допълване на проекта за нова Конституция, изготвен от ПП „ГЕРБ“

За запазване и утвърждаване принципа на националното единство:

Предлагаме проектът да има преамбюл, който да утвърждава духа на Конституцията:

Ние, народните представители от Осмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,

като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,

прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, утвърждаваща националните ценности, традиции и вяра, за което приемаме тази…

Гербът на Р България:

Чл. 4 (1) Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

За подкрепа на грамотната раждаемост:

Чл. 20. (1) Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

(2) Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

За разширяване на правомощията на президента:

Чл. 56. (1) Право на законодателна инициатива да има всеки народен представител, Министерският съвет.

(2) Законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет.

(3) Право на законодателна инициатива имат Съдебният съвет на съдиите и Съдебният съвет на прокурорите по закони свързани с функционирането на съдебната власт и президента за въпроси, които са свързани с неговите правомощия.

Чл. 71а. (1) Президентът може да поиска предсрочно прекратяване на мандата на Министерски съвет и разпускане на Народното събрание, когато осъществяваната вътрешна или външна политика застрашава националната сигурност или общото развитие на страната.

(2) Правомощието по ал. 1 се упражнява чрез провеждане на допитване до народа, което се насрочва от президента. Правомощието може да се упражни еднократно за срока на мандата на президента.

(3) Предложението, предмет на допитването, е прието, когато в допитването вземат участие равен или по-голям брой избиратели от тези, които са участвали на последните парламентарни избори и повече от половината от участвалите в допитването са гласували с „да“. В този случай президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 33, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

(4) Когато предложението, предмет на допитването, не е прието, мандатът на президента се прекратява от деня на обявяване на резултатите от допитването. В този случай вицепрезидентът встъпва в длъжността президент и в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент.

За правата на българските общности зад граница:

Чл. 128. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.

(3) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчени условия и ред.

Чл. 138. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

(2) Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната.

За образователен ценз и задължително гласуване:

Чл. 145. (1) Гражданите, навършили 18 години и придобили задължителното училищно образование, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право и граждански дълг да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

За защита на семейната институция от джендър атаките:

Чл. 149. (1) Бракът е доброволен съюз между физическо лице от мъжки пол и физическо лице от женски пол. Законен е само гражданският брак.

Вариант 2 - Бракът е доброволен съюз между физически лица от различен биологичен пол – мъж и жена. Законен е само гражданският брак.

За обвързване на правата със задължение за образование и социализация:

Чл. 156. (1) Всеки има право на образование.

(4) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително и цели постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

За задължителна военна служба:

Чл. 162. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.

(2) Условията и редът за изпълнението на доброволната и задължителната военна служба се уреждат със закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

3

JustSoYouKnow

25.08 2020 в 18:22

1. Казармата не е ТВУ.
2. По разкази на познати в казармата те учат, че е ок да нарушаваш правилата стига да не те хванат.
Ами извинете ама нашето общество е на това даредже именно от такива селски тарикатщини... не виждам смисъл още на едно място да се затвърждават тези идеи.

6145

2

kokoten

25.08 2020 в 14:19

...да,идиотията е тотална...направо ме е срам,че такива хора са в Парламента....,но май 80% дебили напълно си ги заслужават....каквото и да говорите,май най-нормалните са и си останаха седесарите и бесепарите ....с всичките им кусури,поне са нормални и не се опитват да ни правят на идиоти....

3767

1

Име на профила

25.08 2020 в 14:00

Ах, че са жалки. "Президентът да може да свика референдум веднъж (1), и ако купените ни гласове са повече - е длъжен да се оттегли".

В коя нормална държава има такава простотия?

За герба няма да коментирам. Различни хора имат пристрастия и към царски символи, , към републикански, и към социалистически - ще кажа само, че цялата държава вързала, та дайте да потрошим стотина милиона за ребрандиране.

Пък за гражданството надушвам схема от баш търгашите на паспорти, но каква ли е...