Каракачанов: От 200 до 1500 лв. глоба за носене на бурка

OFFNews 20 април 2016 в 11:05 11266 11

Традиционните в България забрадки няма да се третират като забулване.

Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като закона за бурките, бе представен от съпредседателя на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„От години наблюдаваме в България опитите на определени външни фактори, чужди държави, фондации и всякакви други организации, да разделят българското общество, налагайки с финансови средства едно нетрадиционно облекло за българските мюсюлмани, чиято цел е разделянето на българското общество. Според Конституцията България е светска държава.

По традициите на исляма в България, никога подобни облекла, които са характерни за страните от Персийския залив или Близкия изток, не са били характерни за мюсюлманите в България”, обясни Каракачанов.

По думите му, този законопроект е своевременна реакция срещу нарастващия радикален екстремизъм и случващото се Европа.

„Законът има 9 члена. Освен като закон, който регламентира какво е облекло, скриващо лицето, сме предложили и промени в Наказателния кодекс. За нарушаването на забраната за носенето на подобно облекло, наказанието е глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, а за всяко следващо нарушение до 1500 лева”, поясни още Каракачанов.

Той цитира дословно предложението за нова алинея към чл. 162а, който гласи: „Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи забранените закона облекла (бурки), се наказва с лишаване от свобода за срок до 3 години и глоба до 5000 лева, както и с обществено порицание”. Лидерът на ВМРО уточни, че когато деянието се извършва по отношение на малолетни или непълнолетни лица, предвиденото наказание е затвор до 5 години и глоба в размер на 10 000 лева.

Каракачанов допълни, че законопроектът вече е депозиран в деловодството на Народното събрание.

Зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов, който е човекът, работил най-активно по закона, обясни, че традиционните забрадки или шарени кърпи за глава, с които ходят жените, принадлежащи към българите мохамедани, се изключват от обхвата на закона.

Забраната за такова облекло не се прилага ако то се налага по здравословни причини, от професионална необходимост или ако е с временен характер в рамките на спортни, културни или други подобни прояви. Тя не се отнася за домовете на гражаните, както и за официалните места за молитва на съответното верозиповедание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

13

ДидоВъТъ

20.04 2016 в 16:16

През годините Каракачанов се е компрометирал десетки пъти като продажен слагач,но откакто се с'браха тия дни с Гоце, и мед да му капе от устата,пак няма да му повярвам.А това с глобите за чаршафите трябваше да стане преди 15-тина години

14469

10

случайно прочетох

20.04 2016 в 15:31

До мнение от IP , така е-няма отговори на въпросите ти в проекто закона, но той не е за облеклото по принцип, а за начините за скриване на лицето с религиозна насоченост.
Не ми е приятно да се разхождат, като пингвини по улиците и да не знам какво е това под шалчето.
А за тези, които са приели този цирк за традиционен, да си стоят в цирка.
Все от някъде трябва да се започне опазването на националната ни визия.

17439

9

мнение от IP

20.04 2016 в 14:50

Какво правим, ако в България дойде да живее човек, за когото това облекло е традиционно? Какво правим, ако терорист си сложи бурка и влезе в джамия да прави атентат, където това няма да е забранено? Какво правим, ако ДС агентите ни пишат законите? А какво правим, ако някой принуди друг да тръгне по улицата гол?

13011

8

Georgi Ganchev

20.04 2016 в 14:27

Трябва да подкрепяме смислените действия на БГ политици защото са рядкост.
Браво на Каракачанов.

12738

7

Mr Hivaga

20.04 2016 в 13:55

Добра новитан толерантност към всякакви глупости и явни тъпотии е противопоказан.