Цацаров: На жените с бурки в Пазарджик са плащали по 120 лева

OFFNews 15 април 2016 в 20:53 5371 7

Носеното на бурки в Пазарджик е започнало по финансови причини, каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи, че в началото на разследването в ромската махала в Пазарджик е установено, че се е заплащало по 120 лева на месец, за да се носи такова облекло.

Според Цацаров, това не е традиционният ислям, защото действат икономически стимули - същото се отнасяло и за финансирането на молитвения дом в Пазарджик.

В Закона за изповеданията пише, че молитвените домове на всички изповедания трябва да съответстват на Закона за устройство на територията. В случая могат да се зададат въпросите доколко въобще този храм е законен. И при цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание, някак срамежливо е мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос, каза още главният прокурор, цитиран от агенция Фокус.

Гражданските арести са противозаконни. Никой не може да изземва функциите на държавата, да завързва хора, да се прави на полицай. Всеки, който си позволи да наруши закона, ще бъде преследван и съден, каза Цацаров.

Сотир Цацаров коментира още, че подобни граждански отряди се появяват тогава, когато държавата не е достатъчно силна и не е достатъчно ефективна.

Те се явяват обикновено от ултранационалистически или други подбуди в опит да се изземе функцията на държавата, така се стига до саморазправа. Пораждат се подобни прояви и при битовата престъпност, която я има навсякъде, но на някои места ескалира, уточни главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews