Каракачанов: Не мисля, че Симеонов е планирал предварително коалиция с Марешки

Армията има най-висок рейтинг като институция у нас, добави министърът на отбраната

OFFNews 10 февруари 2021 в 19:05 3693 0

"Не мога да кажа, доколкото познавам Валери Симеонов, не е човек, който предварително го е гласил. В края на краищата това е тяхно решение и аз им пожелавам успех. Все пак сме били партньори с НФСБ, въпреки някои разминавания и сблъсъци по места".

Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред бТВ по повод създаването на коалиция между ВОЛЯ и НФСБ. Решението беше взето след разпадането на "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и Атака).

Каракачанов обясни решението ВМРО да се яви сама на изборите с поговорката "Глас народен, глас Божи" и добави, че 85% от местните структури са искали това. Решението е било съобщено на коалиционния партньор НФСБ веднага, след като е било взето и Валери Симеонов вероятно е бил изненадан, но "не е имало драма, благодарихме си за съвместната работа", каза вицепремиерът.

Той добави още, че партията му се е явила самостоятелно и на вота за Европарламент, и на местните избори, като е показала добри резултати, което е повдигнало самочувствието на членовете ѝ и те са поискали да продължи "самостоятелното изграждане".

Министърът на обраната заяви, че не очаква проблеми със Симеонов и че "Марешки може да твърди каквото си иска, а какво съм направил като министър е видно".

"Искам да имаме силна и способна армия, защото България може и в историята си е разчитала преди всичко на своите въоръжени сили. Армията, училището и семейството са основите на държавността. Армията сега е по-силна от преди 4-5 години. Когато станах министър през 2017 г. за едно място в армията кандидатстваше по-малко от един човек, а сега за едно място кандидатстват около четирима човека. Армията има най-висок рейтинг като институция у нас. Така е по целия свят", обясни Каракачанов.

Вицепремиерът добави, че по негово време са сключени най-малко сделки за имоти на министерството на отбраната и това е такава собственост, която е ненужна. "Не се продават парцели в Пловдив, София и Варна, те ще бъдат предназначени за жилища на военните. Не е имало определен човек, на когото да се продават имотите, всичко е публично, с процедури и участието на по 10-12 купувачи", каза той.

За "Македонския въпрос" лидерът на ВМРО заяви, че 84% от българите подкрепят позицията на партията му за Северна Македония, която е и държавна позиция, че България не трябва да прави компромис със своята национална идентичност и със своята история. 

"Ако аз си мисля, че съм мексиканец или американец, това прави ли ме мексиканец или американец? В международното право няма аргумент "Аз си мисля", каквито аргументи изтъкват македонците. Преди това си мислеха, че наследници на Филип и Александър Велики, само че гърците им казаха, че не са и те се съгласиха. Не може да си мислиш, че Самуил е македонски цар, който е завладял България, както пише в техните учебници. Те казват: "Ние си мислим, че Гоце Делчев е македонец", подчерта Каракачанов и добави: 

"Мислете си каквото си искате, но за да разберете истината, отворете писмата му, отворете дори докладите на турските власти, в които пише, че е убит най-големият български комитаджия. Те казват: "Вие не може да ме убедите, че Гоце Делчев не е македонец". Добре, но ние не водим разговори между дебили. Ние не ги караме да променят идентичността си, само че не можеш да кажеш, че се наричаш македонец, защото Гоце Делчев и цар Самуил са македонци, коментира Каракачанов. 

По думите му тези, които искат да се споразумеят със Скопие, не правят услуга на България, а в момента в Северна Македония има натиск и преследване на хората, които се чувстват българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови