Каракачанов е в основата на продажбата на гражданство, твърди Катя Матева

OFFNews 02 ноември 2018 в 09:15 8646 2

Каракачанов е в основата на продажбата на гражданство, твърди Катя Матева

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство.

Това обяви в интервю за bTV Катя Матева, бивш директор на отдел „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието.

Матева каза, че няма да оповести в ефир доказателствата и уточни, че не е давала съгласие да се оповестяват сигналите до ДАНС, които е подала през 2016 г.

Тя е освободена от поста в края на септември 2017 г. Уволнена е дисциплинарно, но не знае какви са мотивите, не е била извикана да дава обяснения, не е привлечена и към наказателна отговорност.

На обвинението на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония тя отговори, че е спазвала закона. Отрича да има някаква връзка с ДПС.

В своя защита тя цитира и данни за 15-годишен период – от 2011 г. до 2016 г. – 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите й практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна.

Тя се оплака от „брутални действия” срещу нея, откакто Каракачанов е силов министър. В момента не работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

1

ds

02.11 2018 в 11:29

събираме 2+2 от изявленията на симеонов и разбираме защо си е отишла жената: Пред медии Симеонов даде „малко предистория": през лятото на 2017 г. е получил сигнал за злоупотреби в работата на агенцията, които касаели именно даването на българско гражданство. .....„На тази среща ми бяха предоставени данни и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямах как да преценя достоверността на тези предоставени ми факти и данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник Красимр Каракачанов, тъй като предложението за председател на агенцията беше от тях, и след като го информирах и получих от него съгласие, подадох тези материали на съответните специализирани служби, които са копетентни институции по тези сигнаи“, разказа Симеонов