Каракачанов е в основата на продажбата на гражданство, твърди Катя Матева

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2018 в 09:15 7483 2

Каракачанов е в основата на продажбата на гражданство, твърди Катя Матева

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство.

Това обяви в интервю за bTV Катя Матева, бивш директор на отдел „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието.

Матева каза, че няма да оповести в ефир доказателствата и уточни, че не е давала съгласие да се оповестяват сигналите до ДАНС, които е подала през 2016 г.

Тя е освободена от поста в края на септември 2017 г. Уволнена е дисциплинарно, но не знае какви са мотивите, не е била извикана да дава обяснения, не е привлечена и към наказателна отговорност.

На обвинението на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония тя отговори, че е спазвала закона. Отрича да има някаква връзка с ДПС.

В своя защита тя цитира и данни за 15-годишен период – от 2011 г. до 2016 г. – 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите й практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна.

Тя се оплака от „брутални действия” срещу нея, откакто Каракачанов е силов министър. В момента не работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

2

spirit оригиналът

02.11 2018 в 14:43

Дори според най-песимистични оценки, поне 20 хиляди паспорта са издадени по "втория начин". Реално са повече, но да приемем тази цифра. По 5000 евро на бройка това са 100 милиона евро! Съвсем лесни пари - без никакъв разход насреща. Чиста печалба... Е, как такава златна жила ще се работи, без политически чадър? 100 милиона евро, за да откраднеш например от строителство, трябва да ти дадат проекти за 1 милиард. Евро. 2 милиарда лева. Няма олигарх, който да е получил толкова. А от паспортите - 100 милиона евро чиста пара и всичко това стига до някакъв директор на агенция. Дори не е зам.-министър. Възможно ли е това? Ако е, ще се гръмна на площада със служебния пистолет на Каракачанов.

8130

1

ds

02.11 2018 в 11:29

събираме 2+2 от изявленията на симеонов и разбираме защо си е отишла жената: Пред медии Симеонов даде „малко предистория": през лятото на 2017 г. е получил сигнал за злоупотреби в работата на агенцията, които касаели именно даването на българско гражданство. .....„На тази среща ми бяха предоставени данни и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямах как да преценя достоверността на тези предоставени ми факти и данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник Красимр Каракачанов, тъй като предложението за председател на агенцията беше от тях, и след като го информирах и получих от него съгласие, подадох тези материали на съответните специализирани служби, които са копетентни институции по тези сигнаи“, разказа Симеонов