Каракачанов: ДПС ни води към македонския сценарий

Благодарение на нашата партия в България имаше безкръвен преход, контрира Местан

Нели Чолашка 13 май 2015 в 11:25 5304 3

Красимир Каракачанов

Не е редно днес ДПС да спекулира и да плаши с тази тема (напрежението в Македония), защото ДПС ни води именно към македонски сценарий.

Това обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна в декларация за случващото се в Македония.

"От името на ПФ искам да изкажа подкрепа и съчувствие към близките на жертвите и пострадалите в борбата срещу терористично нападение в Македония. Ползвам повода да призова за повече съпричастност към съдбата на нашите братя в Македония, не само защото 3 млн. граждани на съвременна България имат своите корени в различните части на Македония, а и защото България е твърдо против насилствената промяна на границите, агресията и етническите конфликти. Всеки етнически конфликт в близост до нас не заплашва пряко", обяви Каракачанов.

Според Патриотите България трябва да бъде активен фактор по отношение на съдбата на Западните Балкани, да е стабилизиращ фактор и посредник между Македония, Сърбия, Косово и Албания и да престане да е пасивен наблюдател.

Лидерът на ДПС Лютви Местан не пропусна да отговори на тази атака.

"Конфликтът в Куманово идва да ни напомни, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички Балкански държави, които бяха част от съветския блок, бе белязан с кървави междуетнически и междурелигиозни конфликти, които отнеха живота на стотици хиляди мирни граждани. Единствената страна, която успя да осъществи безкръвен, мирен преход от тоталитаризъм към демокрация е Република България", отбеляза лидерът на ДПС.

По думите му анализаторите са очаквали именно в България да пламне етническият конфликт заради тежкото наследство на Възродителния процес. Той напомни, че в другите Балкански страни не е имало Възродителен процес.

Според Местан никакви политически пристрастия не могат да отрекат, че безкръвния преход в България е станал възможен именно благодарение на "изградения български етнически модел на толерантността". Той признава, че моделът е продукт на българското гражданско общество, но пък не можел да се реализира без политическа воля.

"Тук особена роля изигра именно ДПС, защото избра да се развива не като затворена етнорелигиозна партия, а като национална либерална партия. Днес да се твърди, че всъщност в Македония се е провалил моделът на ДПС е не просто некоректно от гледна точка на фактите, това е грубо, преднамерено, цинично политическо твърдение, което чуваме от партньорите ПФ и РБ", уточни Лютви Местан.

От БСП също прочетоха дакларация за Македония и Янаки Стоилов използва повода да защити донякъде ДПС, но всъщност ги нападна леко с въпроса дали са същата партия, която бяха в началото на 90-те.

"Трябва да отдадем заслуженото на тези институции и партии, които предотвратиха навлизането на България в такъв опасен сюжет. Има доста спорове за ролята на едни или други партии. Затова тук искам да призная ролята на ДПС, защото то също допринесе да се преодолеят напрежения и реални рискове, които можеха да преобърнат нещата в страната. Дали днес е последователно в тази своя позиция, дали продължава да доказва своята позиция с действия", попита социалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews