Караянчева обвини Пирински за ограниченията за журналисти в парламента

Георги А. Ангелов Последна промяна на 16 септември 2020 в 11:27 5476 3

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

"Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател (Георги Пирински от БСП, бел. авт.). Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични!". Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна за ограниченията за журналистите, които нямат достъп до депутатите, откакто парламентът се премести този месец в сградата на Партийния дом.

Караянчева каза, че безкрайно уважава работата на журналистите. Според нея те имат възможност да записват депутатите, като се свържат с пиарите на парламентарните групи. "А и вие, колеги, призовавам ви, вдигайте телефоните, правете срещи, давайте интервюта", обърна се тя към народните представители.

Емоционалното изявление на Караянчева, която напусна председателското си място за него, беше предизвикано от депутата от БСП Крум Зарков. „Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите в комисия и свършихте с грухтенето“, каза Зарков.

Според Караянчева движението на потоците, народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани и подписани със заповед на здравния министър заради пандемията от коронавирус. Според нея за това вчера не са допуснати представители на “Демократична България” и Мая Манолова до заседанието на правната комисия, на което бяха обсъдени измененията в Изборния кодекс, които днес се гледат на второ последно четене в пленарна зала.

Милен Михов от “Обединени патриоти“ поиска Крум Зарков да бъде наказан за думите му, че управляващите „грухтят, а Явор Божанков да бъде наказан за призивите му управляващото мнозинство да бъде озаптено.

Управляващите оправдават забраната за журналисти и вкарването им в мазето на Партийния дом с практиката в други парламенти в ЕС. В момента журналистите, наблюдават заседанията на телевизори, които често се развалят. Интернетът е слаб. Интернет и мобилен обхват на някои оператори няма във фоайето на сградата, където депутатите слизат да дават изявления, когато желаят. Това прави невъзможно живото излъчване. Оператори и фоторепортери имат достъп до трибуни в края на пленарната зала, от където могат да правят снимки само с “дълги” обективи и за да отидат до тоалетна трябва да слязат няколко етажа.

Междувременно парламентарните репортери събират подписка срещу ограниченията на които са подложени и досега е подписана от около 50 души.

“Преместването на Народното събрание в сградата на бившия Партиен дом и ограничаването на достъпа на журналистите, операторите и фотографите до кулоарите на парламента създаде сериозни пречки пред изпълнението на нашите основни задължения и обществени функции.

Физическото изолиране на медиите и възпрепятстване на възможността свободно да се разговаря с народните представители и гостите в сградата на Народното събрание – министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен контрол, ограничава силно възможността за достъп до информация, което е основно демократично право на гражданите.

Г-жо Караянчева, работата с представители на пресцентровете и пиарите на парламентарните групи не е достатъчна за пълноценна комуникация между журналистите и политическите сили в Народното събрание. Визираните от Вас добри европейки практики са неприложими в нашата ситуация. Реалната, своевременна и ефективна комуникация между партийните пресцентрове и журналистите не може да бъде осъществена само поради доброто желание на председателя на Народното събрание. Европейският парламент е пример за добри практики – където журналисти и членове на ЕП имат еднакъв достъп до кулоарите”, пише в подписката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3217

3

zuljin

16.09 2020 в 20:12

Ама те много си я харесват, заради тунелите спасяващи ги от народната любов в случай на нужда...

7719

2

Краси

16.09 2020 в 13:53

ТКП, Вие за колко прости ни смятате?
След като вие сте пренесли Народното Събрание в тази комунистическа кочина, на която само звездата й липсва, не ви е виновен нито Пирински, нито Коронавирусът.
А да ми се обяснявате, че не сте допуснали извънпарламентарната опозиция до заседанието на комисията, за да редите картите на тъмно, поради Коронавируса, е съвсем нелепо. Махайте се на село, откъдето сте дошли.
И в следващия мандат Народното Събрание да се върне там, където му е мястото - ако може без ГЕРБ.

1221

1

Котарак

16.09 2020 в 11:50

Пе-Ка-Пе, Пе-Ка- Пе!