Полша ще ни помага за армията, не е ясно ще ремонтира ли изтребителите

OFFNews 19 август 2015 в 11:28 1344 0

Правителството одобри днес проекта на междуправителствено споразумение с Полша за сътрудничество отбраната.

Това е рамково споразумение, което очертава отношенията в сферата на отбраната между двете страни от взаимен интерес. В него е записано, че поляците ще ни сътрудничат в мироопазващи и хуманитарни операции, военно образование, правно-икономически въпроси в областта на отбраната, военна история, военна стандартизация, контрол на качеството и кодификация, военна медицина, поддръжка, основен ремонт, модернизация и конверсия на въоръжения и военно оборудване, както и други области, взаимно договорени между страните. 

Очаква се това споразумение да даде зелена светлина за ремонта на двигателите на старите ни изтребители МиГ-29. В споразумението обаче това не е конкретизирано. От Министерството на отбраната уточниха за OFFNews, че споразумението е основата, на която ще започнат преговорите за ремонтите. "Без тази рамка не можем да продължим", обясни Валерия Кардашевска, медиен съветник на военния министър Николай Ненчев. Тя обясни, че експерти от Полша са идвали вече няколко пъти у нас, както и наши са ходили в Полша. 

Първоначално очакванията за подписване на споразумение за ремонт на двигателите бяха за края на месеца. На въпрос "върви ли в отбраната договарянето, ще подписвате ли за изтребителите?" Ненчев отговори, че това ще стане в края на месеца, без да уточни обаче, че става въпрос за настоящото рамково споразумение.

До решението Полша да ремонтира двигатели на бойната ни авиация се стигна, след като военният министър реши да избегне зависимостта на армията ни от руския военнопромишлен комплекс. В момента изтребителите ни летят на предела на възможностите и инциденти не са изключени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови