Карадайъ за Гешев: Оставката е личен избор

Политическо влияние над прокуратурата имало не от Борисов, а от Прокопиев, смята лидерът на ДПС

Йорданка Веселинова 15 май 2023 в 12:07 1138 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мустафа Карадайъ

Оставката е личен избор, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод изявлението на главния прокурор Иван Гешев, който демонстративно скъса оставката си на брифинг тази сутрин и обяви, че няма да се откаже от поста си. Главният прокурор обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в изнудване, потвърди тезите за политически натиск над ВСС и добави, че е искано прекратяване на разследването по “Барселонагейт”.

Карадайъ коментира, че не е гледал изявлението на Гешев, както и че не е имал очаквания за смяната му. Миналата седмица кандидатът за премиер Мария Габриел декларира, че правосъдният министър в кабинета ѝ ще внесе във ВСС искане за предсрочното му освобождаване заради уронване на престижа на съдебната власт. След това изненадващо и ДПС поиска оставката му. Ден по-късно прокурорската колегия във ВСС, която доскоро бранеше Гешев, поиска оставката му на същото основание.

Лидерът на ДПС, също както Бойко Борисов, отрече партията му да е пазила Гешев. На думите на главния прокурор, който обвини Движението в предателство, той отговори така:

"Ооо, онова, което Вие (журналистите) опитвате да правите, когато ДПС има определена позиция, значи може би произвежда такива резултати. Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти, при нас винаги позицията е била принципна. Винаги сме се опитвали да подредим темата, съгласно Конституцията".

Карадайъ обвини медиите, че опитват да "персонализират принципни позиции", и добави:

"Явно някои от персоните са възприели това не като принципни позиции в защита на държавността, а в персонални", лаконичен бе той.

След това лидерът на Движението за права и свободи заключи, че политиците няма да решат въпроса за смяната на Гешев, но ще направи съдебната реформа и промяна в основния закон. Мустафа Карадайъ обаче защити Бойко Борисов и заяви, че политическо влияние е имало не от лидера на ГЕРБ, а от Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови