Кънев за продажбата на БТК: Службите да проверят кой е истинският собствeник

OFFNews 20 ноември 2015 в 19:39 6880 8

Службите трябва да разследват произхода на парите и да разкрият истинският нов собственик на БТК. Това написа във Facebook съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев по повод продажбата на БТК. 

По-рано днес стана ясно, че Спас Русев е новият собственик на БТК. Русев е спечелил търга за БТК с оферта за 330 милиона евро.

В наддаването са участвали двама кандидати - българският бизнесмен Спас Русев и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос заедно с хедж фонда Third Point, пише Reuters. 

До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро на банка "ВТБ Кепитъл".

Малко след обявяването на търга за БТК се появи руски бизнесмен, който обяви, че притежава 76% от акциите на телекомуникационната компания.

Дмитрий Косарев предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията, като по думите му предварително е решен и новият собственик – Спас Русев, който по думите му е поставено лице на ВТБ.

Според Радан Кънев именно произходът на парите за сделката е един от основните въпроси в случая. 

Ето и коментарът на Кънев във Facebook:

Потърсиха ме от влиятелна чужда медия във връзка със сделката за БТК (сделка, която предизвиква повдигане на вежди сред финансовите среди в Лондон). Ето и краткия ми коментар:

Въпросителните около продажбата на БТК са свързани преди всичко с произхода на парите.

Необичайно е подобна сума да бъде платена от компания, свързана само с едно физическо лице. В случая става дума за бизнесмен с близки политически контакти с няколко предходни управления, особено в периода 2001/2009 г.

В днешната усложнена среда за сигурност, подобни сделки се следят изкъсо. Тревогата се засилва предвид постоянните съмнения за корупция на най-високо ниво в България (в т.ч конкретни случаи в миналото, във връзка с БТК и лица, близки до г-н Русев). Не можем да подминем и публично известната връзка с фалиралата КТБ, нито трайната руска връзка около тази сделка...

Надявам се службите и особено финансовото разузнаване на България много внимателно да разследват произхода на парите и разкрият истинския нов собственик на това ключово за сигурността на страната ни предприятие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови